Gå til sidens hovedinnhold

Epler og bananer i skoledebatten

Artikkelen er over 3 år gammel

«Nok en gang er vi altså overlatt til oss selv, til eget vett og best mulige skjønn», skriver Solveig Sæta (Bygdelista) i dette svaret til Lars Erik Raaen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Takk til Lars Erik Raaen for anledningen til å si noe om forskning i denne debatten!

Du lurer på hvordan jeg «som lege» kan se bort fra forskning på sammenhengen mellom skolestørrelse og kvalitet. Jobben min er nok det minst interessante i denne saken, og det er mange flere enn meg som er vant til å lese studier. Som vedlegg i kommunestyresaken ligger en grundig sammenstilling («metastudie») av eksisterende nasjonal og internasjonal forskning på dette feltet. Dessverre er det til ingen hjelp for oss i vår beslutning.

Les også

Se skoledebatten direkte på bygdeposten.no

 

Det finnes lite norsk forskning, og noe mer amerikansk. Hva som er «stor» og «liten» skole er ikke sammenliknbart. Studieresultatene kan leses med de brillene man ønsker. Noen studier antyder forskjellige sammenhenger, men gir oss ingen klare svar på årsak – virkning. Det er dette som ofte gjør bruken av vitenskap så vanskelig; man sammenlikner fort «epler og bananer», og sammenhenger påvirkes av mange andre faktorer enn den ene man faktisk ønsker å studere (i denne saken altså skolestørrelse).

LES OGSÅ: Skoledebatten i Krødsherad – Fra en lærerstudent sitt perspektiv

Forskningsbasert kunnskap er selvsagt viktig! Men da må det være sammenliknbare parametere, store nok materialer, klare årsakssammenhenger og resultater som lar seg overføre til vår virkelighet. 

I formannskapet/styringsgruppa har vi drøftet den vedlagte forsknings-gjennomgangen, og vi var enige om at dette kan ingen av oss ta til inntekt for hverken det ene eller det andre synet i skolesaken. Nok en gang er vi altså overlatt til oss selv, til eget vett og best mulige skjønn.

Les også

Linda har bestemt seg – Nå avgjør Torgeir

LES OGSÅ: – Om skolen legges ned er det krise

Kommentarer til denne saken