Elendighetsbeskrivelser av viktig reform

Anders B. Werp.

Anders B. Werp.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Bygdepostens dekning av nærpolitireformen har hovedsakelig vært en arena for motstand av endringer, med tilhørende elendighetsbeskrivelser.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Uten alternative forslag til hvordan politiet skal løse sitt viktige samfunnsoppdrag, blir det for lettvint å kritisere Stortinget og reformen.

Eller er man kanskje ikke enig i behovet for en nærpolitireform? La oss se på kriminaliteten, den har endret seg kraftig på kort tid. Vinningskriminalitet utgjør fortsatt den desidert største gruppen. Men de siste fem årene er antall anmeldte vinningsforbrytelser redusert med nesten 40 prosent.

Samtidig ser vi framvekst av organisert kriminalitet, arbeidslivskriminalitet, overgrep mot barn og særlig datakriminalitet. Dette er kriminalitetstyper vi ser i by og bygd. Sakene er krevende å avdekke og etterforske, og svært ofte krever de samarbeid på tvers av lensmannsdistrikter, politidistrikter og landegrenser. Stortinget mener alle i hele landet skal ha trygghet mot slike lovbrudd – ikke bare innbyggerne i byene og i de største politidistriktene, slik det er i dag.

Eller mener man at samfunnssikkerheten er god nok med dagens organisering av politietaten? Terrortrusselen har vokst kraftig på få år. Og jeg tror de fleste husker Gjørv-kommisjonens konklusjoner om at myndighetenes evne til å beskytte befolkningen sviktet, at en raskere politiaksjon var reelt mulig, og at gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. I tillegg kom politianalysen som konstaterte at politiet ikke var organisert, styrt og ledet for å møte kriminalitetsutviklingen.

Derfor mente et stort flertall på Stortinget at en reform var helt nødvendig. Dette med støtte fra, og i nært samarbeid med fagmiljøer og organisasjoner i politiet. Vi er nå i ferd med å legge organiseringen av fremtidens politi bak oss. Nå er det på tide å rette blikket mot det politireformen faktisk handler om: bedre beredskap med flere patruljer ute i distriktene, et løft i etterforskningen med nytt teknologisk utsyr og forebygging av kriminalitet i samarbeid mellom politi, kommuner og skoler. Reformen har en rekke viktige tiltak som skal gjennomføres i tiden som kommer. Før reformen hadde vi et politi som hadde store problemer med å løse sitt samfunnsoppdrag. Nå får vi et politi som er bedre tilpasset dagens samfunn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken