Skal vi stemme?

Alex Snyder forhåndsstemte ved Modum rådhus, og oppfordrer deg også til å bruke stemmeretten din.

Alex Snyder forhåndsstemte ved Modum rådhus, og oppfordrer deg også til å bruke stemmeretten din. Foto:

Av
DEL

LeserbrevFor fire år siden fikk jeg mitt første valgkort i Norge. For å stemme i hjemlandet mitt, USA, må jeg registrere meg i god tid i forveien før hver valgkamp, så for meg er det imponerende at selve stemmeretten leveres direkte til min postkasse! Demokrati, altså!

Mange jeg har møtt under valgkampen har klaget på at de er lei av politikk, eller at deres enkeltstemme er verdiløs. Jo flere som stemmer, desto riktigere blir representasjonen! Bare 56,6% av moinger stemte i 2015, en svak forbedring fra 55% i 2011. Interessant nok stemte også bare 56% av amerikanere under presidentvalget i 2016 – det virker som om hele verden er blitt overveldet av media og politikk døgnet rundt.

Dessverre kan apati være den største trusselen mot demokratiet vårt. Til og med jeg er lei av politikk, og det er nettopp derfor jeg har engasjert meg! Vår hverdag og tiden fremover påvirkes direkte av lokalpolitikken.

Som førstegangsvelger i Norge var det vanskelig for meg å sette meg inn i prosessen. Jeg ønsket meg en "how-to" guide, så jeg håper at denne beskrivelsen kan være til hjelp for noen av dere som skal stemme for første gang. (Rødt Modum har forresten Valg.no informasjonsbrosjyrer på både polsk, litauisk, arabisk, engelsk, tigrinja og somalisk – ta gjerne kontakt hvis du eller noen du kjenner kan ha bruk for det.)

1. I valglokalet viser du valgkortet ditt og foto-ID (bankkort, pass, annet offisielt dokument med navn, fødselsdato og foto) til en valgarbeider. I en bås, bak en gardin, finner du flere hyller delt inn i “kommune” og “fylke,” med papirbunker gruppert etter politiske partier.

2. Din første avgjørelse er hvilken partistemmeseddel du skal bruke. Å velge mellom ti partier kan være overveldende. Det er mye informasjon å få med seg mellom nå og 9. september!

Valgomater er en flott måte å bli kjent med partiene på og å identifisere hvilke temaer som er viktige for deg. For eksempel, da jeg først tok en valgomat for åtte år siden (og for hver gang etter!) fikk jeg resultatet Rødt. Så jeg undersøkte mer om Rødts partiprogram og de andre partienes program, og begynte å følge lokalpolitikken for å forstå bedre hvilken retning jeg ønsker for mitt nye hjem, Modum.

3. Du velger ett partis stemmeseddel for din kommune og ett for fylket. Du kan gi prioriterte stemmer til bestemte personer ved å skrive en "X" i boksen ved siden av navnet, for så mange personer du vil. Under navnelisten er det plass hvor du kan skrive inn navn til kandidater fra andre partiers stemmesedler.

4. Når du er ferdig, bretter du hver stemmeseddel slik at stemmene dine blir skjult og gir dem til en valgarbeider som sjekker om alt er riktig gjort. Så blir stemmeseddelen/sedlene stemplet på utsiden, og så legger du dine stemplede, brettede stemmesedler i valgurnen. Gratulerer! Du har nettopp stemt!

Da oppfordrer jeg deg til å ta en Valgomat-test, bla gjennom lokalprogrammene, gjør din foto-ID klar, øv på å skrive "X” og, for all del, stem!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags