Det er ferietid og folk finner plutselig ut at katten de så gjerne ville ha fordi ungene maste så om det, har blitt en klamp om foten. Hvert eneste år - også i vårt område - er det historier om kattunger som dumpes. Dyrleger opplever at folk plutselig får allergi og vil avlive katten de anskaffet seg i vinter da det var så hyggelig med en liten pus i huset. Leder i Foreningen for omplassering av dyr (FOD), Stine Jansen sier til NRK at katter generelt har lav verdi i samfunnet vårt.

DENNE LEDEREN BLE GODT LEST I DEN REKORDVARME MAI-MÅNEDEN, OG ER FORTSATT LIKE AKTUELL: Vi har fått en gave vi ikke utnytter

Å få en katt i huset er å ønske velkommen et familiemedlem som gjerne kan bli boende i 12-15 år. Hvis de får være friske kan de uten problem bli 20 år. Katter er selvstendige vesen. De kommer når de selv vil. De spiser når de selv vil og de vil kose når de selv vil. De har en annen døgnrytme enn oss mennesker. Katter er nattdyr. Før man skaffer seg katt er det noen ting man bør ha tenkt igjennom og sjekket ut. Vil vi gi den et godt hjem hele livet? Har vi noen som kan passe den når vi er bortreist? Bor vi slik til at det passer å ha katt?

En katt trenger mat og vann. Den trenger å ha et sted å søke ly. Det er minimum. Det betyr at en katt fint kan klare seg ute om sommeren, mens eieren er på jobb. Men den kan ikke overlates til seg selv mange dager.

Impulsanskaffelse av dyr er ikke å anbefale.

Knut Bråthen, redaktør og daglig leder

 

Det er overproduksjon av katter. Eiere av hannkatter bør ta de med til veterinær og sterilisere dem. Det setter en effektiv stopper for reproduksjonen. Da får man en mye roligere katt. En hannkatt som ikke er sterilisert blir stresset. De løper rundt og markerer. Den er på evig jakt etter «kvinnfolk.» Det ender gjerne opp med et halv avrevet øre og mange klor. Det er også lurt å «chippe» katten. Da kan man finne igjen eieren.

Les også

Tusen takk, kjære Frøya!

 

Kattunger er verdens mest sjarmerende vesen. Det er lett å la seg overtale til å ta en i hus. Impulsanskaffelse av dyr er ikke å anbefale. Det må og skal være et veloverveid valg. Det er et valg du må være forbredt å stå i hver dag de neste 15-20 årene. Å ha en katt i huset betyr ikke at man ikke kan reise bort. Men det betyr at du enten må ha noen til å passe den eller så må du sjekke den inn på et kattehotell. Det fins mange bra steder. Det koster noen kroner, men det bør pus være verdt, når du selv har råd til å bo på hotell. Katter er et levende vesen ikke et leketøy.