Vi blir ikke bedre enn det svakeste ledd

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har bodd i Modum i nesten alle mine år, unntatt noen få år, men dro raskt tilbake. Jeg vet Modum er en ypperlig kommune å bo og drive i. Det finnes utfordringer, men alt lar seg løse.

Hva er egentlig svartmaling og det å prate ned? Dersom vi har klare svakheter, og feier det under teppet for å skjule det, hva er egentlig det? For omdømme har det en dårlig virkning.

Det å skjule svakheter ved å prate det bort, feie det under teppet, mener jeg er svartmaling, og prate Modum ned.

Det er noe som heter at vi ikke ser skogen for bare trær. Vi må ikke prate oss bort i alt det gode, og det mindre gode blir bagateller, som forblir som de er.

Jeg mener å avdekke en svakhet, og ta det på alvor for å gjøre noe, er å gjøre noe positivt. Det kan selvfølgelig ha noe med ambisjonsnivået å gjøre også, hvis nesten på snittet er «godt nok» er det også en ting. Derfor er definerte mål viktig, være enig i hvor vi vil.

Hvis vi virkelig er glad i Modum, må vi tørre å se alle vinklingene, og kunne prate åpent om det. Og jeg mener vi skal jobbe for å bli bedre hele tiden.

Det har kommet negative kommentarer fra flertallspolitikere at Bygdeposten tar opp resultatet av folkehelsebarometeret. Jeg mener det kun er positivt, vi får en åpen diskusjon om hvordan virkeligheten er, det må vi tåle. Og hensikten er å bli bedre.

Så har vi argumentet om å bruke en generasjon for å rette det. Det er helt feil, og det bagatelliserer hele saken.

Jeg var på Institutt for Folkehelse i Gøteborg for noen år siden. Dette er folkehelsesenteret for hele Norden, og de forsker på tiltak. De sa det enkelt, bruker dere argumentet at det tar tid, er det kun en dårlig unnskyldning for ikke å ta problemet på alvor. Hovedtiltak skal være langsiktig, men deltiltak skal merkes for hvert år. Det blir som en trapp, hvert trinn er en seier, men vi må fortsette til toppen. Kanskje trappa i Modum vil være litt brattere enn i mange andre kommuner, men vil vi, kommer vi til toppen. Og det viktigste er å starte.

Vi har veldig mange bra tiltak i Modum, men det slår ikke så positivt ut på barometeret. Kanskje små endringer kan gjøre det store?

Vi har også tidligere gått opp en del plasser, men så har vi deiset ned igjen. Nå har vi fått bad på hvert rom på sykehjemmet, det har slått positivt ut i år. Men vi lever ikke på det i mange år fremover. Vi skal huske at alle gjør noe, alle blir sammenlignet med hverandre. Gjør vi noe mer og bedre enn de andre, går vi oppover, gjør vi mindre, går vi nedover.

Modum er en gammel industrikommune. Ja, da må vi jobbe med det som utgangspunkt, ikke som en unnskyldning.

God folkehelse er noe det viktigste som finnes i en kommune. Det tar temperaturen på innbyggerne. For næringslivet slår dårlig folkehelse ut i høyere sykefravær. For de som ser seg rundt for å etablere en ny bedrift, er barometeret en pekepinn som de tar med i vurderingene.

Jeg tar ordføreren ønske om å samle gruppelederne for å få en felles kurs, som et meget positivt ønske om å gjøre noe.

Vi bør dra med oss hele Modum. Vi politikere og administrasjon bør ta en felles innspillsturne rundt i Modum, der alle innbyggerne får mulighet til å komme med gode innspill.

Så samler vi Modum, så vi alle kan gå i samme retning. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken