Vi trenger mer galskap i Modum

VI MÅ VÅGE MER OG VÆRE LITT GALE: Styreleder i Modum Næringsråd, Ole Johan Sandvand etterlyser mer vågemot og mer galskap for å løfte Modum. Noen av dem som allerede våger er de som satser friskt på bygging av leiligheter i Vikersund.

VI MÅ VÅGE MER OG VÆRE LITT GALE: Styreleder i Modum Næringsråd, Ole Johan Sandvand etterlyser mer vågemot og mer galskap for å løfte Modum. Noen av dem som allerede våger er de som satser friskt på bygging av leiligheter i Vikersund. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Debatt«Du er gal, Gordon», sa biskop Berggrav til overlege Gordon Johnsen, grunnleggeren av det moderne Modum Bad, på vei inn til åpningsfesten i 1957. Berggrav hadde rett. Det var et halsbrekkende prosjekt Gordon Johnsen ga seg i kast med. Men uten dristigheten og motet hadde det ikke blitt noe Modum Bad.

De var gale Kjell og Tone Steinsvik og da de gjøv løs på å gjenskape Blaafarveværket. Mange ristet på hodet. Vi ser hva det har blitt til. Det hadde ikke skjedd uten galskap, dristighet og mot – og visjoner og total hengivelse til saken.

Jeg tror ikke Albert Kr. Hæhre hadde blitt landets ledende veibygger uten dristig satsing. Sikkert innimellom med stor fallhøyde, men med vilje og evne til å få til noe, skape noe nytt, som har vært sterkere enn frykten for å mislykkes.

Jeg kunne nevne flere gode eksempler på vågal lederadferd. Hver dag ser jeg hvordan dristig fellessatsing av Trond Thorseth i Eikmaskin og Dag Andre Lund på Snarum Bygg vokser fram på den nye Vikersund Næringspark. Og jeg kunne nevne eksempler på det motsatte. Når galskapen ikke står i stil med ferdighetene, og det ender på snørra. Men i de fleste tilfeller er det slik – på mange av livets områder – at den som våger, vinner, og den som intet våger, taper.

Slike tanker ble jeg sittende med etter årets Modumkonferanse. «Dere må gjøre noe som er helt vilt,» sa Tor Kirkeng. Han startet den første Kiwi-butikken i Hokksund i 1979. Nå er det over 600 av dem. «Hvis dere skal bli mer attraktive og ikke sakke akterut, må dere gjøre noe andre ikke tør,» oppfordret Knut Vareide, som forsker på hva som gjør steder attraktive. «Vær uimotståelig annerledes! Folk er på jakt etter noe ekstra,» oppfordret Per Buxrud fra Åmot, som også vet hva han snakker om.

Utfordringen går til private aktører, og det blir en oppgave for Næringsrådet å stimulere til utvikling. Utfordringen går også til offentlige aktører – det politiske og administrative miljø i Rådhuset. Kommunale instanser assosieres vanligvis ikke med dristighet og galskap. Ei heller i Modum.

Modum er en trygg, men kanskje litt traust kommune, med stålkontroll på økonomi og regelverk og orden i papirene. Kunne ordfører og rådmann lede an og trekke med seg politikere og ansatte i dristige utviklingsprosesser? Prosesser hvor kortsiktig balanse i budsjettet ikke er det viktigste, men aktiv bruk av en god økonomi til prosjekter som vil øke attraktiviteten – og etter hvert også inntektene.

La meg løfte fram tre fram tre mulige og ganske dristige utviklingsprosjekter:

1) Flere har pekt på behovet for å gjøre noe med de dårlige avkjøringsmulighetene fra rv. 35. Det er en åpenbar hindring for næringsutvikling, særlig på Skredsvikmoen, og i alle fall Vikersund som handelssted. Nasjonal transportplan er blåst for penger til strekningen Åmot-Vikersund, og det kommer ikke til å skje en dritt før tidligst etter 2022. Kan kommunen sitte å se på det, eller burde de forskuttere penger til prosjekter, som Bygdepostens redaktør foreslår i sin friske oppfølger av Modumkonferansen, «La oss være litt gale nå.» Et passe provoserende tema å lansere inn i valgkampen neste år.

2) Det skjer noe i Vikersund. Det ser alle. Mange ser også at Tyrifjorden inn mot Vikersund er en uslipt juvel, med et stort potensial for å bli et attraktivt område for uteservering og uteliv, friluftsliv og båtliv. «Gjør noe andre ikke tør,» sa Knut Vareide. Her bør noen tørre. Vil kommunen være med på en dristig utviklingsprosess sammen med næringslivet? Og finnes det noen kreative og gale mennesker som har noen ville ideer – og kanskje penger?

3) Jeg leser i VG at barns aktivitet reduseres med 30 prosent etter at de begynner på skolen. Kan dette være noe å bite i som vil skille oss ut? Modum er en idrettskommune med mange anlegg, og folkehelsekommune med Frisklivssentral og gode helsefremmende programmer i kommunal regi. Men folkehelsa skiller seg ikke positivt ut fra andre. Det ville endre seg, og det ville vekke oppsikt om vi fikk opp aktivitetsnivået for barn og unge. Det måtte samarbeid til for å lykkes. Samarbeid mellom kommune, skole og idrett. Og med noen i spissen som brenner for det. Johan Kaggestad ville være strålende. Til sommeren er han ferdig med Touren, og ledig for nye oppdrag – og sikkert ganske rastløs. Dessuten gjorde han mye gæ’ernt da han på nittitallet var kultursjef i Modum.

Det hadde vært moro om Tor Kirkeng og Knut Vareide om noen år kom tilbake på Modumkonferansen, og utbrøt: «Her har det jammen blitt mange gærninger, selv i rådhuset har de dukka opp!»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags