Bilder av partiene og partienes bilder

ARBEIDSLAG: Ingjerd Gulestøl skriver om hvordan hun tolker bildene Modum Arbeiderparti og Modum Senterparti benytter på sine valgprogram. Om Senterpartiets forsidebilde skriver hun at de spiller på at de er et sterkt arbeidslag.						 Foto: Modum Senterparti

ARBEIDSLAG: Ingjerd Gulestøl skriver om hvordan hun tolker bildene Modum Arbeiderparti og Modum Senterparti benytter på sine valgprogram. Om Senterpartiets forsidebilde skriver hun at de spiller på at de er et sterkt arbeidslag. Foto: Modum Senterparti

Av
DEL

Debatt

Samtidig som norsklæreren forbereder skolestart, overøses hun, med mangfoldig variasjon, de ulike partienes valgmateriale. Hyggelig er det å åpne konvolutten som partiene i Modum har gått sammen om å gi velgerne, særlig at partiene enes om denne konvolutten. I det konvolutten åpnes starter norsk-læreren å studere brosjyrene som ligger oppi. For partienes valgmateriale studeres både med hodet og hjertet. Partiene er mange. For at lysten til å lese partienes program skal være til stede, er det viktig med et innbydende forsidebilde. Jeg vil nå gi dere en analyse av de to største partienes forsidebilder: Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Det første inntrykket jeg får av forsidebildene er at motivene de bruker er nokså ulike. Arbeiderpartiet fronter ordføreren sin Ståle Versland med et nærbilde. Kledd i en blå hettejakke står han utenfor et av Modum kommunes nye bygg: Skredsvikmoen barnehage. Senterpartiet har et bilde av sju personer i en hage. Deltakerne i bildet står i ulik positur, og det som er felles for dem er den hvite overdelen. De avbildede ser fram mot kamera i begge bildene.

Etter å ha beskrevet de to bildene er det på sin plass å spørre hva formidler disse bildene meg? Ved å bruke sju av sine kommunestyrekandidater formidler partiet at de har et gruppefellesskap. Gruppa forsterker dette gjennom den hvite uniformeringen. Poseringen til ulike kandidatene, og plasseringen av gruppa i et nøytralt uteområde kan symbolisere at de er en aktiv gjeng. Avstanden Senterpartiets kandidater har til kameralinsa er stor. Det fører til at jeg som leser dette bildet mister kontakten til kandidatene. Bygdeposten har tidligere informert meg om at Senterpartiets ordførerkandidat heter Sunni G Aamodt, et menneske som jeg ikke har noen relasjoner til. Ved å snu Senterpartiets brosjyre, ser jeg bildet av henne, og jeg forstår derfor at ordførerkandidaten er hun som sitter nederst i treet. Jeg oppfatter Senterpartiet som et parti som spiller på et sterkt arbeidslag. At de ikke velger å fronte ordførerkandidaten sin er med på å styrke dette.

NÆRT: Det er nesten så Ståle Versland står og snakker til meg, skriver Ingjerd Gulestøl om bildet Modum Arbeiderparti har valgt å bruke på forsiden av sitt valgprogram.

NÆRT: Det er nesten så Ståle Versland står og snakker til meg, skriver Ingjerd Gulestøl om bildet Modum Arbeiderparti har valgt å bruke på forsiden av sitt valgprogram. Foto:

At Arbeiderpartiet velger å fronte kun øverste kandidat på forsidebildet, kan man forstå av den grunn at dette er ordføreren i nåværende periode. Plasseringen av Ståle Versland foran Skredsvikmoen barnehage er med på å knytte mannen til bildet sammen med barnehagen. Distansen han har til kameralinsa er liten. Vi som ser på bildet ser tydelige ansiktstrekk, blikket oppleves nært. Det er nesten som om Versland står og snakker til meg. Nærbildet til Arbeiderpartiets ordfører foran Modums nye barnehage formidler at dette er en mann som ønsker å være i dialog med innbyggerne sine. Han ønsker å vise fram hva kommunen har å by på. Og det han byr på, Skredsvikmoen barnehage, har han jo selvsagt vært sterkt deltakende i siden han har hatt ordførervervet de siste fire årene. Bildet blir dermed en manifestasjon på hva Arbeiderpartiet har bidratt med de siste årene.

Hvordan bildene vil fungere som et virkemiddel for å gjøre et godt valg, vil jeg ikke gå noe nærmere inn på. Man kan jo alltids spørre seg om det kan blir for mye ordførerkandidat hos Arbeiderpartiet, og om arbeidslaget til Senterpartiet er med på å anonymisere sin egen ordførerkandidat. En analyse vil uansett kunne fungere som en øyeåpner for hva leseren av partibrosjyrene opplever. Godt valg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags