Vi lærer av tørkesommeren

MÅTTE KJØRE MYE: Det ble mange runder på jordet for å hente inn det lille som var av fôr i åkeren etter en svært tørr og varm sommer. I dette innlegget skriver Steinar Meen om det vi har lært av krisen.

MÅTTE KJØRE MYE: Det ble mange runder på jordet for å hente inn det lille som var av fôr i åkeren etter en svært tørr og varm sommer. I dette innlegget skriver Steinar Meen om det vi har lært av krisen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevFor de av oss som bekymret oss over varmen og tørken i sommer, så var ikke dette en god sommer. Den var ille for bøndene. Etter hvert fikk vi regn og tilsynelatende er krisa over. Vi får se i månedene som kommer om hvor mange dyr som blir slaktet og om hvor mange bønder som får økonomiske problemer.

Vi var vel heldige med at det kom regn til slutt. En god ting er kanskje at vi vel lærer av dette. Noe som gjør oss som samfunn i stand til å takle neste ekstremsommer bedre. La oss håpe at politikere, byråkrater og folk flest lærer litt forskjellig om å prioritere det som er viktig og langsiktig.

Jeg tror at vi blant annet lærer følgende:

  • At klimaendringene kan skape ekstrem tørke i Norge og Europa. I år ble også nabolandene våre rammet og vi må helt til Kasakhstan for å kjøpe korn til mat og fôr.
  • At vi må passe på at landbruket klarer å takle unormalt vær økonomisk. I år var det spesielt ille fordi året før var også et dårlig år med veldig mye regn.
  • At når det endelig kom regn så var det mye som begynte å vokse igjen selv om noe var helt dødt. Det vil gi oss håp neste gang vi ser at det er ille.
  • At god jord er viktig. Den gode jorda tålte tørken bedre. Vi må passe ekstra på og verne god jord. God jord (med humus og mold) har både evne til å lagre mer fuktighet og til å tåle mye regn.

Jeg tror at flere av oss må bry oss om landbruket. Vi må passe på jorda som gir oss mat. Vi må ikke bygge ned matjord. Vi må bry oss om at dyrking av mat gjøres bærekraftig. Jeg tror at det betyr vi må tenke økologisk for å skape eller ta vare på god jord, god jord som vil takle ekstremvær bedre.

Alle må bidra på sin måte for å gjøre verden til en god plass å leve for alle og spesielt for våre barn og barnebarn. Det er mange felt i verden som trenger oppmerksomhet. Miljøvern er en av dem og for meg er det viktig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags