Gå til sidens hovedinnhold

Ja til Buskerud!

Artikkelen er over 4 år gammel

Så var katta ute av sekken.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyre, FrP, Venstre og KrF har blitt enige om å slå sammen Akershus, Østfold og Buskerud gjennom tvang. Den nye Viken-regionen blir Norges største og kommer til å inneha 1.100.100 millioner innbyggere, 1/5 av Norges innbyggere og kommer til å strekke seg fra Hvaler til Hardangervidda.

Dette er meningsløst og et svik mot demokratiet.

Fylkeskommunen

Høyre og Fremskrittspartiet har alltid vært mot fylkeskommunen. Det er et legitimt standpunkt det står respekt av. Venstre og KrF, derimot, ønsker å sentralisere fylkeskommunene. Størrelsen er visstnok viktigst, ikke innholdet. I Buskerud har Arbeiderpartiet hodeløst slengt seg med på sentraliseringsreformen. Jeg kan overhodet ikke skjønne hva som blir bedre for Buskeruds innbyggere bare fylket blir større og skal styres av politikere fra Halden, Lillestrøm og Fredrikstad, uten lokalkunnskap eller engasjement for Ål, Rollag, Hokksund eller Hønefoss.

Reformen har, i likhet med kommunereformen, blitt kalt en desentraliserings- og demokratireform. Alt dette er retorisk vås. Sentralisering av makt på færre folks hender, gir ikke mer og bedre tjenester nær folk. Sentralisering av makt på færre folks hender, gir ikke vanlige folk mer makt, men mer til politikere og byråkrater. I dag er det ca. 5000 innbyggere per folkevalgt i Buskerud. I Viken, med ca. 80 regiontingsrepresentanter, blir det nesten 15 000 innbyggere per folkevalgt. En stemme blir mye mindre verdt. Dette er antidemokratisk.

Les også

Vil Ap og KrF stanse sentraliseringen?

Bare Senterpartiet

I Buskerud var det kun Senterpartiet og SV som stemte for å opprettholde Buskerud som eget fylke. Denne sammenslåinga tjener ikke innbyggerne i Buskerud. Den vil gå katastrofalt ut over dem som bor i distriktene. Fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) uttaler til NRK 22.02. at det ikke er langt fra Rollag til Halden. Med en så virkelighetsfjern og arrogant uttalelse, er det tydelig at Ryberg, som bor midt i smørøyet på Hurum, ikke kjenner eget fylke. Til Rybergs informasjon, er det fem og en halv time fra innerst i Hol til Halden. Dessuten, er det ikke reiseavstand som vil svekke demokratiet mest, men at Viken vil inneha ekstremt mange innbyggere.

Base på Lillestrøm

Roger Ryberg og Buskerud Arbeiderparti sa seg også godt fornøyd med intensjonsavtalen man landet mellom Akershus, Østfold og Buskerud tidlig i 2016. Ifølge intensjonsavtalen skulle regionhovedstaden og fylkesadministrasjonen være i Lillestrøm. Buskerud og Drammen ble sittende igjen med utdanningsadministrasjonen. Og hvor lenge vil det gå før den nye Viken-ledelsen finner det formålstjenlig å samlokalisere alt i Lillestrøm? Slike avtaler er ikke verdt papiret de er skrevet på. Det er synd for Drammen og det er synd for Buskerud.

I Viken blir det mye vanskeligere å opprettholde både drift av skoler og et mangfold linjetilbud over hele Buskerud. Det er helt logisk at det vil bli enklere å legge ned alt fra naturbruks-, idretts- og medielinjer ved flere skoler og samlokalisere alt sentralt, når man som folkevalgt ikke har noe forhold eller kjennskap lokale forhold eller mennesker. Dette vil være ekstremt uheldig for ungdom i Buskerud. ​

Les også

Frykter at «den blå fare» fortsetter

Bløff

Denne reformen er en komplett bløff. Regjeringen lovte nye oppgaver til fylkene. Disse har ikke kommet, og det kommer heller ikke til å komme oppgaver av betydelig størrelse. Hadde regjeringen hatt planer om å overføre oppgaver av betydelig størrelse fra stat til fylke, så hadde de kommet med dette tidligere for å lokke fylkene sammen.

Det største beviset på at regionreformen er en eneste stor bløff, er selve enigheten som ble lagt på bordet onsdag 22. februar. Akershus, Buskerud og Østfold med 1,1 million innbyggere skal tvinges sammen, mens Rogaland og Møre og Romsdal får står alene. Nordland, Troms og Finnmark skal bli to, helst én region. Hvis det blir én region, vil vi ha en folkevalgt enhet som strekker seg like langt som Oslo til Paris. I tillegg sa regjeringen at man skulle lytte til lokale vedtak. Vel, Oppland og Hedmark sa nei. Akershus og Østfold sa nei. Finnmark og Nordland sa nei. Vestfold og Telemark sa nei til kun hverandre. Dette gir myndighetene blaffen i. Derfor har dette vært en skinnprosess.

Les også

Regjeringen tvinger fram åtte nye kommuner

Tvangssammenslåing

Enigheten om nye regioner kommer samtidig med at samme partier har vedtatt å tvangssammenslå 27 kommuner over hele landet til 8 nye. Selv om innbyggere lokalt har sagt tydelig nei gjennom folkeavstemninger, blir disse satt til side for regjeringens gigantiske sentraliserings- og privatiseringsprosjekt.

Senterpartiet går til valg på å reversere all bruk av tvang. I Norge skal det være folket som har makta, ikke byråkrater og stormannsgale politikere med skrivebordsteorier. Buskerud fungerer godt som fylke i dag, vi har nærhet til de folkevalgte og vi skjøtter de oppgavene vi har tilfredsstillende.

Vi sier nei til tvang og sentralisering, og ja til demokrati og Buskerud!

Les også

Malt mellom store steiner

 

Kommentarer til denne saken