Ikke klipp plenen så kort

Langklipt plen er "grønnere" enn kortklipt.

Langklipt plen er "grønnere" enn kortklipt. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I 2019 hørte jeg en foredragsholder som sa: «Sett gressklipperen på det høyeste». Det må jeg prøve, tenkte jeg! Jeg hadde jo friskt i minnet tørkesommeren 2018 med brun plen. Det ble lang plen.

Jeg ble glad i den lange plenen.
Den var god å gå barbeint i. Den så velstelt ut når den var nyklipt, akkurat som en kort plen. Det var jo viktig at jeg ble fornøyd med sånn plen. Den egentlige motivasjonen var at jeg ville ha en «grønnere» plen som vokser mer naturlig og som har bladverk som fanger karbon med fotosyntesen som lager sukker. Halvparten av sukkeret går via røttene til mikrolivet i jorda. Mer mikroliv betyr grønnere plen og når mikrobene dør så blir de til jord. På denne måten fanges karbon og jord bygges.

Lang plen er også en plass for forskjellige småkryp. Disse er igjen mat til fugler. Lang plen dekker jorda bedre enn kort. Det liker jorda og det liker meitemarken.

Mengden med karbon som fanges på min lille plen er vel knapt målbart, men det er en god følelse å bidra. Tanken er å ha en klimanøytral hage, kanskje klimapositiv. Jeg tenker at kortklipte og kanskje brunsvidde plener er klimanegative.
Folk i byene lager hager på takene for å bidra «grønt». Vi utenfor byen kan også bidra litt, tenker jeg.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken