I matjorda fins det et mylder av liv som ikke liker sprøytemidler og kunstgjødsel

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Noen tanker rundt miljøkrise. I Norge har vi et matjordlag som er ca. 20–30 cm tykt. Det er det vi har å greie oss med, der all maten kan dyrkes. De som utvandret til Amerika og var nydyrkere der, fant et matjordlag på tre meter tykkelse! Det var jo fantastisk!

Det ble store åkrer med store avlinger i mange år. Men etter mange tiår ned intensiv dyrking hvor man ikke tilførte jorda annet enn kunstgjødsel og sprøytemidler, er matjorda blitt borte! Nå er det tre meter ned til jorda! Og avlingene går ned.

I god matjord er det i tillegg til meitemark og smådyr, milliarder av mikroorganismer: bakterier, sopp, nematoder osv. Det er et stort mangfold av liv nede i jorda som vi enda ikke veit så mye om. Hvis vi tilfører humus, planterester, kompost så blir mikrolivet rikt og sørger for at plantene får god næring. Det er mikrolivet som gir plantene næring og hvis det er i balanse blir det også færre angrep av skadelige insekter og sopp på plantene.

Vi skal ikke gjødsle plantene, vi skal gi næring til mikrolivet og meitemarken som igjen gir næring til plantene. Mikroorganismer og meitemark liker ikke kunstgjødsel og sprøytemidler!

I regenerativt eller sirkulært landbruk prøver man å gjenoppbygge jordas humusinnhold. Vi er heldige i Modum som har Grønt fagsenter på landbruksskolen som jobber med akkurat det her.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken