Mona Lindseth stiller relevante spørsmål til innholdet Modums omdømmekampanje. Men bjella må henges på riktig katt:Modums politikere.

LES  OGSÅ: Attraktiv eller anonym bygd?

Innlegget ble først publisert i en facebook-diskusjon etter Mona Lindseths innlegg i Bygdeposten, hvor Hilde S. Grønhovd (Sp) spurte hva kommunen kan gjøre for å få kollektivselskapene å forstå at Modum er verdig et kollektivtilbud.

Hun skriver i sitt gode innlegg: «kommunen må by på mer enn at det er koselig her. Kommunen må vise vilje til å knytte seg opp mot Stor-Oslo gjennom smarte samferdsels-løsninger.» Helt enig.

Det første politikere Modums politikere må gjøre er å sette solide, hårete men realistiske mål for kollektivtransport på lang sikt.

Det hjelper lite å få lokaltog nå hvis passasjergrunnlaget er for tynt i dag. Prøv gjerne, og lykkes det så er det fantastisk! Intet vil være bedre!

Men hvorfor skal vi unge med utdanning flytte hjem hvis kollektivtilbudet og planene ikke er langsiktige?

Det må være garanti for at togtilbudet er der om fem år, ti år og 25 år. Ikke bare fram til neste ruteendring.

Jernbaneverket planlegger nå rutetabeller for slutten av 2020-tallet. Er Modum påtenkt der?

Med NHOs årskonferanse denne uken har media vært full av saker om hvor vi skal bosette sju millioner i 2040.

NHO sier det tydelig: «Vi må bygge samferdsel rundt byene. Og vi må begynne nå.»

Aftenpostens glitrende reportasje sist helg viser hvordan Ringeriksbanen trolig kommer til å utvikle Ringerike fra 30.000 til 60.000 innbyggere. I Modums nabokommune.

Hønefoss er i dag 20 minutter unna Vikersund med tog (som knapt går). 30 med bil.

En forsker fra Transportøkonomisk institutt konkluderer i Aftenposten at den store utviklingen på Østlandet har skjedd på de steder som ligger 30–45 minutter unna Oslo.

Modum vil være 45–50 minutter unna Oslo. Hvis det går tog. Enda raskere hvis jernbanen fra 1868 oppgraderes.

30.000 flere til Ringerike. Når det regner på presten, så drypper det på klokkeren. Også Modum.

Hvor skal de bo? Hvor skal de gå på skole? Hvorfor diskuterer ikke politikere i Modum reelle scenarioer, løsninger og konsekvenser etter at Ringeriksbanen er på plass? Og som jeg påpekte i en kommentar i Bygdeposten før jul: Hvor er ambisjonene for i hele tatt å vurdere jernbane sammen med R35 til Hokksund hvis veien bygges ved siden av jernbanen?

Jeg bor i Bergen. Her skrives og debatteres det betraktelig mer om Ringeriksbanen enn i Modum.

Det finnes ikke en banestrekning i Norge som ikke har sin interessegruppe som jobber for å få oppgraderinger eller til og med gjenoppta tog.

Ålgårdbanen har vært nedlagt i 60 år. Nå jobbes det systematisk og strategisk for å åpne den igjen. De gjør seg synlige. De møter politikere.

Alle banestrekningene har ordførere som går i bresjen og skjønner at dette er kanskje den viktigste kampen deres lokalsamfunn kan ta.

Nei forresten. Det finnes én eneste banestrekning som ikke har en interessegruppe eller kommune som jobber organisert og strategisk for modernisering av sin jernbane¬: Randsfjordbanen mellom Hønefoss og Hokksund.

Onsdag var det frokostmøte i Stortinget om Ringeriksbanen. Over 60 personer var der, inkludert politikere fra Bergen og Jevnaker.

Var det noen fra Modum der? Med unntak av stortingsmann Wold, nei.

Hva hadde de hørt om de var der?

Jernbaneverket kan starte bygging av Ringeriksbanen i 2019. Ringeriksbanen er i ferd med å bli et prestisjeprosjekt for regjeringen. Den står trolig ferdig om 10–15 år.

Debatt om hvilke enkle løsninger som kan bedre tilbudet her og nå er bra.

Men skal Modum markedsføres som noe attraktivt må det må skapes en framtidstro og historie hvor vi sier «Selvsagt skal vi ha et moderne togtilbud i Modum som tar deg til Oslo på 40 minutter, til Drammen på 25 og til Hokksund på 10. To ganger i timen, så du kan bo i Modum og ha tilgang til store jobbmarkeder. Som igjen kan gjøre det attraktivt å flytte til Modum, skape arbeidsplasser og bidra til utvikling.»

Hvis det er historien vi forteller, jobber for og tror på, så kommer unge til å flytte hjem.

Den framtidstroen virker det ikke som mange politikere i Modum er interessert i. De sier det i hvert fall ikke, med et par hederlige unntak.

Dette burde være den store felles saken alle partier i Modum samlet seg om. Slik Drammen gjorde på 80-tallet. Se hva de fikk til i fellesskap.