Flertallet bygger ned omsorgen

Skjermdump fra bygdeposten.no 8. desember 2017.

Skjermdump fra bygdeposten.no 8. desember 2017.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger

Flertallspartiene i Modum har talt. Furulund skal legges ned.

Beboerne skal tvangsflyttes og legge beslag på sykehjemsplasser på Modumheimen. Dermed står kommunen igjen med 72 sykehjemsplasser, ikke 96 – som vi har lovet velgerne. Faktum er at Modum kommune er i ferd med å bygge ned eldreomsorgen gjennom å redusere antall plasser beregnet på mennesker med behov for opphold på sykehjem. Dette er noe vi i Fremskrittspartiet beklager sterkt.

Det vedtaket kommunestyret i sin tid fattet, om å bygge 96 nye sykehjemsplasser i første byggetrinn, reduseres til 72 plasser fordi 16 plasser skal benyttes av dem som tvangsflyttes fra Furulund, og ytterligere åtte når beboere fra avdeling E ved Vikersund bo- og dagsenter også flyttes. 72 sykehjemsplasser er det laveste antall kommunen har hatt siden Modumheimen ble bygd.

Beboere på Furulund er ikke sykehjemspasienter, slik jeg har forstått det. Det skal bli interessant å se hvordan kommunen vil håndtere en tvangsflytting av pasienter over til sykehjemsplasser i Modumheimen. Skal man avvike det viktige prinsippet om at hver enkelt skal søke om sykehjemsplass og få sin søknad individuelt behandlet – gjennom å forflytte alle beboerne som en gruppeenhet?

Ordfører Ståle Versland kom med en uttalelse på TV Modum rett etter debatten i kommunestyret som kan sette en stopper for hele flyttingen fra Furulund. Han sa: « De (beboerne på Furulund) skal vi ivareta på best mulig måte. Det er ingen som blir tvunget mot sin vilje inn på Modumheimen»

Den uttalelsen setter hele prosessen i et merkelig lys, og viser at Arbeiderpartiet har mistet fullstendig kontroll på det som skjer i denne saken. Noe som er verdt å merke seg for pårørende og alle som ønsker å beholde Furulund.

Beboerne på Furulund betaler husleie. Dersom de omdefineres til sykehjemspasienter, noe jeg trodde ikke var mulig, vil kommune ta 85 prosent av pensjonen og eventuelle renteinntekter fra beboerne. Det vil for mange være adskillig mer enn de betaler i dag.

Og hva med dem som nå sitter og venter sykehjemsplass? Kommunen påstår at det ikke er noen på venteliste. Det har jeg liten tro på. Uansett vil det nå være slik, etter flertallets vedtak, at Modumheimens kapasitet allerede er sprengt – og 24 av plassene vil brukes av personer som inntil nå har vært definert til ikke å ha bruk for sykehjemsplass.

Vi i Fremskrittspartiet ønsket en gjennomgang ved hjelp av eksterne krefter for å finne den optimale løsningen til det beste for innbyggerne og for dem som har behov for sykehjemsplasser også i årene som kommer. Dette stoppet Arbeiderpartiet, i godt selskap med SV, MDG, KrF og deler av Senterpartiet. Frykten for å la noen utenforstående se på hele eldreomsorgen i kommunen var påtakelig hos flertallspartiene. Den eneste representanten i Arbeiderpartiet som støttet opposisjonens løsninger om å bevare Furulund, stilte denne gang ikke i kommunestyrets møte.

Og når vi heller ikke kan stole på at Senterpartiet er i stand til å holde sine tropper samlet, så var utfallet gitt. Det synes nå for oss som en umulig tanke å inngå noe som helst samarbeid med Senterpartiet foran nest kommunevalg.

Dermed har vi ikke noe annet valg enn å akseptere at Furulund snart er historie. Det har flertallet bestemt, mot Fremskrittspartiets, Høyres, deler av Sps og partiløse Vidar Weums stemmer. På vegne av FrP kan jeg love at vi skal jobbe hardt videre for å gi våre innbyggerne de aller beste tilbudene innen eldreomsorg og pleie.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags