– Vi presser priser hver dag, og vi har satt ned prisene på flere hundre varer bare i dag, sier kommunikasjonsjef i Kiwi Kristine Aakvaag Arvin til Nettavisen.

Mange av kuttene er ganske små, men Arvin bekrefter at Kiwi også har kuttet prisen på en rekke populære påskevarer.

  • Turfavoritten Kvikk Lunsj går for 20 kroner for en trepakning hos Kiwi (mot tidligere 32,20 kroner), altså 6,7 kroner per plate, et priskutt på nesten 40 prosent.
  • Appelsiner, en annen populær påskevarer, av merket «Season», går til 6,90 kroner per kilo. Det er lavere enn på noe tidspunkt i fjor.
  • Påskebrusen Solo og sukkerfrie Solo Super er også blitt billigere. En firepakning med halvannen liter Solo koster 58,90 kroner, mot tidligere 69,90 kroner.
  • En firepakning halvannen liter Solo Super koster på sin side 57,90 kroner, ned fra 68,90 kroner.
  • Sunt smågodt, nå kalt rockefrosker, selges til 9,90 kroner (mot 12,90 kroner).

– Vi skal være billigst uansett, enten det er hverdag eller fest. Vi er opptatt av det friske og grønne og har derfor satt ned prisen på både appelsiner, samt frukt og grønnsaker i beger, i dag. Vi skal selvsagt være billigst på de andre varene også, sier Arvin.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Konkurrentene svarer

Også konkurrentene til Kiwi sier de kutter prisene. Coops lavpriskjede Extra har sett ned prisen på en firepakning Kvikk lunsj til 26,70 kroner, altså 6,7 kroner pakken, noe som er like billig som Kiwi.

Kjeden har dessuten satt ned Minde Påskesjokolade kraftig, fra 49,90 til 34,90 kroner. En firepakning Solo koster 59,90, altså én krone dyrere enn Kiwi, men fortsatt kraftig redusert.

– Når vi nærmer oss høytider som påske går alltid prisen ned på typiske sesongvarer. Lavpriskjedene følger hverandre tett, og Nettavisens siste prisundersøkelser viser at det er minimale forskjeller, om noen i det hele tatt, på pris, sier Harald Kristiansen i Coop til Nettavisen.

– Ingen priskrig

Han mener imidlertid det ikke er snakk om en priskrig, men helt normale kampanjer og prisjusteringer. Kristiansen benytter dermed mulighet til å lange ut mot konkurrenten.

– Hvis Kiwi antyder at det er startet en priskrig på påskevarer, så tyder det på at de har et behov for oppmerksomhet. Extra har så langt i år en vekst på 11 prosent. Det er mulig det er denne gode veksten som har satt en støkk i konkurrentene, sier Kristiansen.

– Kundene, som er de som eier oss, vet at vi har lovet å være minst like billige, og vi skal følge konkurrentene på pris helt til våre 9.000 ansatte tar en velfortjent påskeferie. Det er ingen grunn til å la seg lure av Kiwi, og legge handleturen til en av våre konkurrenter. Extra har alltid lave priser, sier Kristiansen.

(Saken fortsetter under bildet)

 

- Extra dyrere

Kiwi svarer ved å si at de er Kiwi er Norges billigste lavpriskjede.

– Det bekrefter den ene prisundersøkelsen etter den andre. På VGs frukt- og grøntbørs i februar var Extra hele 16 prosent dyrere enn oss. I tillegg har vi den høyeste bonusen på frukt og grønt. Vi er stolte av å være kjeden som presser prisene ned og jobber for sunnhet til folket, sier Arvin.

Hun legger til at Kiwi har bransjens beste omdømme.

– Kiwi lurer aldri kundene. Men vi synes det er hyggelig å informere om våre lave priser på appelsiner, beger med frukt og grønt og smoothies, og forhåpentligvis inspirere til litt ekstra frukt og grønt i påsken, sier Arvin.

Rema følger opp

Også Rema 1000 sier at de har kuttet prisene:

– I Rema 1000 skal vi ha de laveste prisene til påske. Vi har i dag satt ned prisen på enkelte påskevarer og vil følge markedet slik at vi har de laveste prisene. I dag reduserte vi prisene på blant annet påskefavorittene fryst lammelår, Solo og Kvikk Lunsj, sier Frederik Jahr, pressesjef i Rema 1000, til Nettavisen.

En vare som tradisjonelt kuttes ved disse tider er smågodt, som for noen år siden kostet bare 2,90 kroner per hekto. De siste årene har imidlertid priskrigene vært mindre intense på denne vare, og Arvin sier at prisen så langt er uendret for denne varen hos Kiwi.

- Som svar på smågodtkrigene, lanserte vi sunt smågodt i 2017. Disse ble en knallsuksess fra dag én, og det sunne smågodtet er nå sunnere enn vanlig smågodt i Kiwi, sier Arvin.