Gå til sidens hovedinnhold

Bygdeposten vokser og vokser. Det viser dagens ferske opplagstall

6901 betalende abonnenter! Vi i Bygdeposten er stolte og ydmyke over at opplaget – antall abonnenter – fortsetter å øke.

Kommentar

De ferske opplagstallene som ble offentliggjort fra Mediebedriftenes Landsforbund (MBL) viser at Bygdeposten andre halvår i fjor hadde 6901 betalende abonnenter. For ett år siden var tallet 6709. En vekst på nær 200 abonnenter på et år er utrolig bra. Å fortsette å vokse i et område der folketallet alt i alt har stått veldig stille i mange år, tar vi som tegn på at vi er aktuelle for stadig flere.

Bygdeposten er en del av Amedia-familien. Et 80-talls store, mellomstore og små lokalaviser over hele landet. Mye har skjedd siden Jørgen Bergo satte seg ved skrivemaskinen og utga Bygdeposten for første gang i april 1954. Amedia er eid av Amediastiftelsen. Det er med andre ord ingen blodkapitalister som skor seg gjennom grov utbyttepolitikk. Pengene vi tjener går med til å gjøre alle Amedias aviser bedre. Bygdeposten ville ikke klart seg alene i en moderne digital verden. Vi ville ikke klart å utvikle digitale produkter som hadde gjort oss relevante. I dag er ikke Bygdeposten størst på papir. Det er heller ikke mange som leser nettutgaven på PC heller. De som leser oss mest leser avisen på telefonen.

Men for mange er fortsatt papiravisen selve avisen. Vi som jobber i Bygdeposten er blitt mer og mer opptatt av den digitale nyhetsformidlingen. Det kommer av at nyhetene har fått dårligere tid. Å drive en løpende nyhetsdekning i dag krever å kaste seg raskt rundt. Leserne vil ikke vente til neste papirutgave for å få med seg siste nytt. Derfor er vi på jobb fra tidlig på morgenkvisten til seint på kveld hele uken, året rundt. Leserne vil dessuten gjerne ha en videosnutt i tillegg.

Nyheter har nemlig en lei tendens til å ikke skje mellom 8–16. Derfor er det å jobbe i avis ikke noe å anbefale for mennesker som synes strengt regulerte arbeidstider og middag til eksakt samme klokkeslett hver dag, er selve lykken i livet. Jeg er stolt over hva vi får til. Vi er ikke veldig mange sjelene som lager Bygdeposten. I tillegg har vi tilgang på gode saker fra søsteraviser over hele landet. De leses også godt hos oss.

Det siste året har vært et merkelig år. Koronapandemien har endret mye – også lesevanene. Nyhetene har kommet på løpende bånd og jeg synes vi har vært gode på å følge dem opp. Mange flere lesere har også oppdaget at papiravisen blir lite relevant som nyhetskanal når ting endrer seg fra time til time. Derfor øker antall digitale abonnenter, mens papiravisen går tilbake. Men når det er flere som kjøper et digitalt abonnement enn de som kvitter seg med papiret gjør ikke det noe.

Hver time hele døgnet kan vi måle hvor mange som leser sakene vi publiserer. Målinger viser at saker som ikke blir lest digitalt heller ikke blir lest på papir. Det er spennende og veldig lærerikt å følge med på hvor godt en sak blir lest. Mye vet vi. Vi vet for eksempel at gode menneskehistorier, næringsliv, bolig, unge mennesker og hendelsesnyheter leses veldig mye. Det samme gjelder politiske saker som engasjerer.

Men vi ser også at sportsreferater og kultursaker løst etter gammel mal leses dårlig, dessverre. Sport er i ferd med å bli noe som enten må oppleves der og da gjennom direkte-TV eller så må det være en god historie – altså noe mer enn kun et referat. Det er noen som er sinte fordi vi ikke lenger er like tett på en del arenaer. Til det kan jeg ikke si annet enn at tidene endrer seg og at ved å skrive mye om det få er interessert i, vil gjøre avisen dørgende kjedelig for veldig mange.

Når så mange gir oss den tilliten at de betaler for et abonnement er vi også en god annonsekanal. Mange aviser har merket en stor nedgang i annonsene. Bygdeposten har ikke opplevd det. Vi har gode dedikerte selgere som har et godt lag med markedet.

Hvis du har lest helt hit og tenker at dette var voldsomt til selvskryt så er det som står her fakta. Det er min påstand og hellige overbevisning at uten lokalavisen blir lokalsamfunnet fattigere. Lokalavisen er fortsatt limet i lokalsamfunnet. Vi skal også være samfunnets lupe – noe som betyr å stille de kritiske og vanskelige spørsmålene på vegne av leseren.

Så på vegne av Torunn, Eirik, Eli, Oda, Henriette, Thormod, Boel Kristin, Nina, Merete, Arild og meg selv takker jeg nok en gang for tilliten og jeg lover at vi fortsatt skal jobbe for å gi leserne nyheter som både gleder og provoserer.

Kommentarer til denne saken