For mange butikker er omsetningen i november og inn mot jul det som i sum skaper årets overskudd. Mange butikker har for lengst bestilt varer i god tro på at førjulshandelen kunne gå omtrent som normalt. Faktisk hadde mange spådd at det kom til å bli en veldig god lokal førjulshandel, fordi vi ikke ønsket å gå i kø på de store kjøpesentrene. Men så kom altså bølge nummer to og denne uken ble mye stengt ned igjen også lokalt.

Skal vi være litt frampå kan vi peke på at det fortsatt er mulig å handle, bare man holder avstand, spriter hendene og bruker munnbind. Det kan hende vi rekker å få ned smitten så mye før jul, at årets julegavehandel kan gjennomføres i en kort og konsis utgave. Det er mange hvis-er for tiden og dette er en av dem.

Men når alt kommer til alt er det vanskelig å overprøve budskapet fra myndighetene om å holde seg mest mulig hjemme. I høst har situasjonen endret seg raskt og påleggene fra regjeringen og helsemyndighetene har blitt mye strengere. Kunder som holder seg hjemme gir som kjent lite omsetning i kassen.

I disse dager skulle butikkene vært fulle av kunder på jakt etter ny dress og kjole til julebordet. Årets julebordsesong er langt på vei avlyst og det vil merkes. Men det blir jul i år også og kanskje vi skal slå til med en ny outfit til vårt hjemlige juletaffel?

På pressekonferansen i dag fredag, var det en alvorstung forsamling anført av statsminister Erna Solberg, som absolutt ikke kan love at det blir en tilnærmet normal julefeiring. De ser i hvert fall ikke utsikter for noen lemping i restriksjonene de kommende ukene.

Det er dårlig nytt – for de neste tre-fire ukene er superviktige for lokale butikker. Så hva kan vi gjøre?

Det skal ligge pakker under juletreet i år også. Utfordringen er hvordan vi kan sørge for at gavene kan handles lokalt, samtidig som vi klarer å være med på den nasjonale dugnaden slik at vi får kontroll over koronasmitten.

I Modum er det laget et gavekort som du kan kjøpe og gi bort i julegave. Det kan være en god idé, i stedet for å handle på nettet og gjøre Amazon og andre nettgiganter enda fetere. Et slikt gavekort gir ikke automatisk klingende mynt i kassa til butikkene.

Det er først når man bruker kortet at pengene kommer inn, men her kan vi med fordel minne oss selv på at det er bedre seint enn aldri. Kanskje lokale bedrifter kan brukes årets julebordkasse til å kjøpe et slikt gavekort til sine ansatte?

Samfunnet står og balanserer på en knivsegg når det gjelder smittesituasjonen nå, mens mange forretningseiere står i en spagat, der regningene hoper seg opp og omsetningen er laber.

På kinesisk består ordet krise av to tegn. Det ene står for fare og det andre står for muligheter. Vi tror faren kan reduseres ved at de julegavene vi tross alt skal handle i en fysisk butikk gjøres lokalt ved å spre handlingen utover hele dagen og ikke at alle klumper seg sammen fra klokken 15 og utover.

Vi tror også at våre lokale banker vil vise stor forståelse overfor kunder som nå kommer i en vanskelig situasjon. Vi oppfordrer alle gode krefter som kan hjelpe butikkene over denne kneika til å gjøre det de kan. Ingen ønsker at butikklokalene skal bli stående tomme. Vi må også tro at regjeringen kommer med nye tiltakspakker.

Det andre kinesiske tegnet for krise står for muligheter. Alle kriser bringer med seg nye muligheter. De er kanskje ikke så gode å se akkurat når man står oppe i krisen, men kanskje er framtiden for lokal handel bedre enn vi har fryktet.

I USA var det før pandemien slo til en trend der de megastore kjøpesentrene forsvant. De store volumene ble overtatt av nettgigantene. Men samtidig var det lokal knoppskyting av butikker som henvendte seg til et lokalt marked. Det kan fort skje i Norge også. For når denne pandemien er over skal vi atter ut i gatene.

Vi mennesker er sosiale dyr og trenger møteplasser som Åmot, Vikersund, Noresund, Prestfoss og Eggedal.

Det er mange som synes å tro at verden kommer til å bli helt som før når pandemien er over. Det kommer ikke til å skje. Trender som lå og vaket i vannskorpa i fjor på denne tiden har tatt av i år. Gjenbruk er en av disse trendene. Tiden da vi stadig kjøpte nytt og kastet alt det gamle er over. En av høstens store boksuksesser er skrevet av Ingrid Vik Lysne og handler om hvordan man kan sy om en gammel sovepose til en vinterjakke. Det sier mye om at vi har begynt å tenke annerledes.

Strikking, dyrking av mat og gjenbruk. Deter ikketrender som kommer til å gå over etter at vi har fått vår dose med vaksine.

Vi må nå tenke korsiktig for å redde oss i land nå, og når koronakrisen er over må vi også tenke langsiktig og knekke flere koder for å sikre at vi har et variert tilbud også i framtiden. Det er en jobb mange må involveres i. Ikke minst må de som driver butikk selv ville være med på det kompetanseløftet som må til. Her må blant annet Næringsrådet spille en aktiv rolle.