Hvor mye har du savnet gamle Buskerud? Har livet i Viken vært vondt? Har du kjøpt dimmelenke og er klar for full fest på fylkeshuset i Drammen om vel ett års tid? Selv har jeg trøstet meg med at hvis Viken er det verste som skal ramme meg i livet har jeg hatt utrolig flaks, men så er jeg heller ikke veldig nostalgisk anlagt.

Det er utrolig mye jeg ikke savner i livet i et nostalgisk perspektiv – Buskerud fylke er en av de tingene. Det havner i samme kategori som skoleskirenn, vannkopper, neglesprett, grå telefon med tallskive, telefonkatalogen for Oslo og programmet «Tro og liv» på NRK i svart-hvitt. Så kan vi legge til min første bil (en forferdelig møkkabil for å være dønn ærlig), campingferie i regnvær og fru Nordhagens danseskole. Det er mer, men det får holde.

«Never was so much owed by so many to so few» sa Winston Churchill da han takket RAF-pilotene som sto imot Luftwaffe i The battle of Britan (slaget om Storbritannia) i 1940. I kampen om oppløsing av Viken er det fristende å skrive om dette kjente sitatet; «aldri før har det blitt kjempet så hardt for noe som betyr så lite for så mange».

Det kostet skattebetalerne 336 millioner kroner å etablere Viken. Det er anslått at det vil koste et sted mellom 310 og 440 millioner kroner å oppløse det igjen. Vi snakker altså tett opp mot 800 millioner kroner for noe innbyggerne neppe vil merke noe til i sin hverdag. Senterpartiet med AP som haleheng, tok seg ikke engang tid til å sjekke hvordan Viken kom til å fungere. Noen ganger er politikerforakt urettferdig for de som rammes, men i tilfellet Viken og oppløsningen er det på sin plass. Buskerudbjørnen burde forblitt sovende i sitt vinterhi til evig tid.

Dette har de altså råd til, mens budskapet ellers er at pengesekken skal snøres igjen. Det er å være konservativ har noen gode sider ved seg, men å ikke når det gjelder gammel struktur på fylkeskommunen. Det kan bli mye blod, svettere og tårer – i overført betydning – for de som skal drifte Buskerud. De eneste som har grunn til å smile er skiltprodusentene som akkurat er ferdig med Viken-jobben, før de skal i gang med Buskerud igjen. Vi får håpe at de aldri rakk å kaste de gamle og at det således blir spart noen kroner der.