17. mai uten korpsmusikk i toget er tamme greier. Når antall korps og musikere er kraftig redusert i Modum sammenlignet med velmaktsdagene, rekker de få gjenværende ikke over alt. Det er rett og slett for mange tog på for mange steder. Derfor vil Modum kommune gjøre endringer i feiringen, med to større hovedarrangementer – ett på formiddagen i Vikersund for alle elevene og ett i Åmot med borgertog og russetog seint på ettermiddagen. I timene mellom skal det være arrangementer på barneskolene.

Det er nok bare de ivrigste som kommer til å reise fram og tilbake flere ganger for å få med seg alt. Men kanskje oppslutningen vil øke på når nye generasjoner kommer til?Alt nytt trenger litt tid før det fester seg som en tradisjon. Det har blitt stadig færre superlokale arrangementer 17. mai.

Kanskje trenger moingene flere møteplasser som gjør at man føler seg som moing og ikke bare åmoting, haugfossing, sponing, geithusing, vikersunding, drolsuming, østmoing, sysling og snaring? Kanskje et felles 17. mai-arrangement kan få fram en enda større vi-følelse? Hvis russen i tillegg kunne gjort noen forberedelser til russetoget hadde det vært fint.

Kanskje er det flere enn meg som har kjent på at dagen ikke er like «stor» etter at barna har flyttet ut, og det ikke har kommet barnebarn? For egen del kjenner jeg på at 17. mai blir et hvileskjær i en ellers hektisk hverdag.Vi må ikke ikle oss finstasen. Noen velger å reise bort. Andre slapper av i hjemmet og lager arrangementer i egen stue for venner og familie. Mange markerer dagen på helt andre måter enn å gå i tog. Det blir ikke det samme å stikke innom den lokale skolen når barna dine har blitt store og feirer et annet sted. Da kan en feiring i fellesskap være et bra alternativ.

Vi har liten tro på at lokale korps går inn i en ny vekstperiode. Til det er tilbudene for mange for de som skal velge fritidsaktivitet. Valget står ikke lenger mellom korps, speideren, idrett eller 4H. I dag kan du plusse på x-antall andre ting som også lokker. Tilbud som er mer spennende. Derfor må de som vil spille i korps bli en gruppe som møtes uavhengig av hvor de bor. Modum er kjent for mange ting, men vi har vært utrolig navlebeskuende i vår kjærlighet til eget tettsted. Nå må vi innse at hver og en av oss blir vi for små og svake. Nå må vi tenke Modum foran den enkelte skolekrets.