Gå til sidens hovedinnhold

Her er det alltid rundt fem grader og ingen mobildekning

BYGDEPOSTEN TESTER MIDTFYLKET

Artikkelen er over 4 år gammel

Dypt inne i Koboltgruvene kan du glemme verden utenfor – her er det alltid rundt fem grader og ingen mobildekning.

– Det er en grunn til at vi har på oss hjelm, sier museumspedagog Lasse Hermansen Bjørnland ved Blaafarveværket og dukker idet gruvegangen i Clara stoll kniper litt igjen.

Vi er i ferd med å trenge inn i det absolutte indre av Modum. Gruveturene går i mellomgruvene i Skuterudåsen, som ligger der som en hard sveitserost, gjennomboret av lange ganger, høye haller og trange hull etter århundres jakt på det blå gullet.

Fortsatt ligger rester av den store hovedåren der som rosa strimer i fjellet. Den koboltblå fargen oppstår først etter en omstendelig foredling.

En «rysare»

En vandring i Koboltgruvene oppleves eksotisk, og som å tre inn i et eget univers. Den dempete belysningen setter stemningen.

Med følge av en av værkets kunnskapsrike formidlere blir ikke turen bare en reise inn i det indre av Modum, men også en reise i industrispionasje, kjemi, fattigfolks arbeidskår, nyskapende ingeniørkunst og fordum tiders storkapital. Det er rett og slett en «rysare» av en beretning.

– På det meste var rundt 2000 mann i arbeid på Blaafarveværket, forteller Lasse.

Her ble det altså klort fram og utvunnet verdifull kobolt fra det første malmfunnet i 1772 og fram til nedleggelsen i 1898.

Basketak med demoner

Baler man med fobier er det mulighet for å stifte nærmere bekjentskap med både klaustrofobien og høydeskrekken underveis. For de sarte kan det altså bli et basketak med demonene.

– Men jeg har aldri opplevd at noen har fått store problemer her inne. Det folk kjenner litt på, er gjerne høydeskrekken, forteller vår veiviser.

Det nye glassgulvet som «svever» over en 22 meter dyp sjakt er overraskende lite skremmende å stå på. Fire lag med glass borger for trygge forhold.

Vi forserer bratte trapper også.

Fakta

  • Blaafarveværkets koboltgruver er åpne store deler av året.
  • Det tilbys en rekke ulike turer, men ikke alle går hver dag. Sjekk på forhånd.
  • Gruvesafari er 1,5 km lang og tar 2,5 timer.
  • Historisk gruvetur varer 75 minutter og går i Clara stoll.
  • Barnas gruvetur varer i én time og er tilpasset barn mellom 4 og 10 år.

To muldvarper

Etter det siste langstrekket gjennom den 800 meter lange Ludvig Eugen-stollen, skimter vi lyset i enden av tunnelen.

Som to muldvarper i ørska titter vi ut i sola og blunker mot dagslyset. Overgangen fra fire–fem grader inne i gangene og til blid norsk sommerdag er brå.

Museumspedagogen har retningssansen intakt, men journalisten trenger et par minutter på å orientere seg – og sender samtidig en tanke til de mange tusen som krafset på inne i gruvene år ut og år inn – og under langt mørkere forhold enn vi har på dagens gruveturer.

Buskeruds største?

Seansen avsluttes selvfølgelig på Gruvekroa, med ei velvoksen lefse av ei vaffelplate, toppet med rause lag av rømme og hjemmelaget jordbærsyltetøy.

Buskeruds største? Kanskje. Høvelig belønning etter en underjordisk vandring er den «i vaffal».

HER FINNER DU FLERE BP-TESTER:

Det ser jo så forbasket enkelt ut......

Glenn drillet Gullord på gocart 

«Postmann» i skogen 

Kommentarer til denne saken