Svein Yngvar Dynge har bygget opp den helt unike middelalder-inspirerte borgen gjennom de siste 20 årene. Bygdeposten skrev en artikkel om den i 2015.

– Etter den artikkelen fikk jeg svært mange henvendelser om borgen. Interessen og oppmerksomheten var over all forventning. Mange var nysgjerrige på den, sier Dynge.

Overtatt av stiftelse i fjor

Allerede den gang hadde han planer om å starte opp med kurs og selskaper, men familieforhold gjorde at framdriften sto i stampe et par-tre år. Han gir uttrykk for at han er glad for man har funnet en løsning som avverget ødeleggelsen av Nastadborgens framtid i bygda. Mer ønsker han ikke å utdype om det, men han vedgår at det har vært en krevende tid.

– Nå skal vi se framover, sier Dynge, og forteller at eiendommen ikke lenger er i hans personlige eie.

– I 2019 ble den overtatt av Harald og Margit Dynges stiftelse. Også alt av inventar – møbler, malerier, porselenssamlinger og antikviteter – fulgte med. Formålet med stiftelsen er å eie Nastadborgen og Skålen skog og drive borgen kommersielt som et selskaps-, kultur- og konferansesenter og som et sted for å formidle kunnskap om europeisk kulturhistorie.

Nært forhold til Eggedal

Harald og Margit Dynge var Svein Yngvars foreldre. Faren vokste opp i Eggedal. Selv bodde Svein Yngvar ikke der i oppveksten, men han var mye på besøk i bygda og har alltid hatt et nært forhold til stedet.

– Pappa og jeg var veldig nær hverandre når det gjaldt alle ting i Eggedal. Han lærte meg om skogen, kultur og naboforhold. Hans far, altså min bestefar, var lærer i bygda. Han døde da min far var bare ni år, og dette gjorde at alle forhold i hjembygda ble forsterket for ham. Dette videreførte han også til meg.

Han er glad for at stiftelsen gjennom navnet vil bære videre familiens tilknytning til – og takknemlighet overfor – bygda.

Vanningssted og hedersplass

Borgen er et overflødighetshorn av historie, kunst og stilarter. En rundtur i borgen er som en reise i europeisk historie og arkitektur –helt tilbake til 1200-tallet med fyrsteslekten Habsburgerne. Vi sveiper innom keiser Karl V, Solkongen Ludvik XIV og det engelske kongehus. Nastadborgens hovedperson er likevel Fredrik IV, som var konge i Danmark, Norge og Slesvig Holstein. Dynge regner han som borgens historiske «grunnlegger», med alle hans familiegrener som er spredt rundt i Europa.

Fortsatt gjenstår noe arbeid. Nede ved broen er tanken å gjenskape et historisk vanningssted med fontene og drikkekar i uthugget stein fra 1500-tallet for «forbifarende ryttere» og en markert historisk hedersplass for de som befolket Vestbygda på 1600-1700-tallet. I praksis er området tenkt også benyttet for parkering og sosiale sammenkomster.

– Her har nabo Per Martin Enderud vært flott å samarbeide med. Det er takket være hans velvilje at vi har fått muligheten til å lage en fin innkjøring til broen. Vi har i det hele tatt gode naboer, understreker Dynge.

LES OGSÅ: Tine og Knut Martin tror korona-pandemien også kan føre noe godt med seg

Tenker også internasjonalt

Neste skritt blir å etablere en drift og markedsføre borgen. Det er opprettet en planleggingsgruppe med seks medlemmer. Disse skal jobbe med å stake ut kursen. Dynge er spesielt opptatt av stedet skal være til gang for bygdas kultur-, reise- og næringsliv.

– Gruppen ser at Nastadborgen kan ha et stort marked, ikke bare lokalt og regionalt, men også internasjonalt, med den tilknytning den har til europeisk arkitektur og historie. Den vil kunne bli et sted for opplevelser kombinert med næringsdrift. Vi har også gjennom flere år hatt godt samarbeid med Sigdal kommune, som har hjulpet oss med å legge til rette for den fremtidige driften.

(Saken fortsetter under bildet.)

I spissen for planleggingsgruppa står Per Arne Lislien, leder i Sigdal Utvikling, og Solveig Gjendem, leder i Sigdal Aktiv. Med på laget er også Anne Ørbeck, Henrik Mørch, Elin Thiis Hartveit – som også er stiftelsens grunnlegger – og Svein Yngvar Dynge selv.

Før koronaen slo til for fullt, var planen å holde et stort orienteringsmøte 9. juni.

– Vi hadde 35-40 navn fra både politikk, nærings- og reiseliv på gjestelista, men dette møtet må vi nok droppe.

LES OGSÅ: Husker du kuppelhuset i Eggedal?

Planlegger to åpne dager

Stiftelsen var også representert med en stand på Eggedaldagen tidligere i vinter, og da var signalene fra folk i bygda og hytteeiere at mange har lyst til å besøke borgen.

– Vi har derfor også planlagt å arrangere to åpne dager. Det kan vi fortsatt gjennomføre, men vi skyver det fram til høsten og kommer tilbake til det da. Vi legger også ut informasjon om framdriften på Facebook.

Selv om planen er å komme i gang med drift av Nastadborgen, innebærer ikke det vanlig drop-in-besøk fra tilfeldige gjester.

– Det vil trolig være vanskelig å kombinere med den øvrige driften av stedet, men kanskje vi kan få til en visningsdag en dag i uken i sommermånedene, sier Dynge.

LES OGSÅ: Her åpner det snart nytt polutsalg