(Siste)

Forhåpentligvis har du allerede gjort boligen utvendig klar for høsten og vinteren, ved å stenge utekranen, rengjøre hagemøbler, grill og markise og rense sluk og takrenner.

Men det er ikke bare utendørs du bør forberede deg på kulda. Også inne er det lurt å ta noen grep for å være rustet til å møte kjølige høst- og vintermåneder, melder ifi.no.

1. Hold kulda ute med gardiner i vinduet

Gardiner isolerer mot trekk og høst- og vinterkulde. La dem gjerne være lange, helt ned til gulvet, slik at de også isolerer for trekk som kommer langs gulvet. Fôrede gardiner luner mest.

I tillegg kommer de også godt med når du skal stenge vintersola ute.

2. Gjør peisen klar for fyringssesongen

Snart skal det fyres i peiser rundt om i hele landet. Men først må sot og fastbrent smuss bort, for å få en sikrere og hyggeligere fyringssesong.

Bruk gjerne en sotfjerner eller skorstensrens for å rengjøre pipa før du fyrer, det kan nemlig redusere faren for pipebrann. Glassdører på ovnen bør også vaskes.

Saken fortsetter under bildet.

Bruk et spesialmiddel utviklet spesielt for å ta bort sot og smuss fra glassvinduer på peiser og ovner.

3. Hold deg varm med teppe på gulvet

Gå inn i vintersesongen med et deilig teppe under føttene – for når du er varm på bena sprer det seg til resten av kroppen. Et heldekkende vegg-til-vegg teppe er selvfølgelig det luneste, men også avpassede tepper gir mye varme. Så om du ikke har noen på gulvet allerede, er det på tide å få dem inn i stua!

4. Jag vekk uønskede gjester

Skadedyrene trekker også inn om vinteren. De liker nemlig ikke kulde. Så hvis du ikke vil ha uønsket besøk, kan du sette ut musefeller, lydjagere eller luktmidler der det er tenkelig at skadedyrene kommer inn.

5. Fyll opp skapene med nødvendigheter

Du gjør lurt i å hamstre litt nyttige hjelpemidler før vinteren. Fyll opp skapene med antisklimiddel eller issmelter til inngangstrappen, antifrostmidler til avløp og avløpsåpner for å holde rørene åpne.

6. Beskytt gulvet i gangen med matter

Har du ikke allerede et skikkelig soneforsvar mot skiss og smuss i gangen, med matter både utenfor og innenfor døren, er det på tide å få deg det.

Om høsten og vinteren drar vi med oss mye vann, snø og bøss inn, og har du ikke skikkelige matter som beskytter gulvet, kan det ta skade. Sørg for å ha matter som suger opp fukten skikkelig. (ANB)