(Siste)

Hemmeligheten bak et velholdt hus og maling som holder år etter år, ligger ikke bare i valg av riktig produkt, men vel så mye i hvordan jobben utføres.

Riktig fra start

For at resultatet skal bli bra, må jobben gjøres riktig fra starten. Underlaget skal være fast, rent og tørt. Alle åpne sår og skader skal være grunnet og flekkmalt før toppstrøket påføres.

Når behandlingen ikke holder som forventet, skyldes det som regel dårlig utført forarbeid. I prinsippet er det samme metode som gjelder, enten huset skal behandles med maling, beis eller dekkbeis, ifølge ifi.no.

Les for sikkerhets skyld anvisningen for det produktet du velger og følg den. Jukses det her, er det ingen malingsgaranti som gjelder.

Seks trinn

Unngå at maling av huset blir et impulsprosjekt, der du raser avgårde og kjøper maling når værvarselet melder noen dager med fint vær. Huset ditt fortjener bedre. Dersom planen er å male huset en helg, er det lurt å starte allerede mandag.

Da er det god tid til å gjøre alt helt klart til selve malejobben. Huset skal vaskes, løs maling må skrapes vekk, bart treverk skal grunnes og over grunningen må det flekkmales. Deretter er det klart for maling.

De timene som brukes ekstra på forarbeid er gull verdt – selve malejobben går lettere og du sikrer god levetid på malingen. Hvis du har satt av en uke i ferien til å male huset, vil du få fin flyt i arbeidet og rekke litt fritid med en god plan.

Plan dag for dag

Mandag: Vask huset. Gråvær er beste vaskevær.

Tirsdag: Sjekk kledningen for skader og sår. Skrap vekk løs maling.

Onsdag: Påfør grunning på bart treverk.

Torsdag: Områdene som er grunnet flekkmales med ett strøk.

Fredag: Strøk nummer to av flekkmaling påføres.

Lørdag: Veggene males.

Søndag: Resultatet og vel utført arbeid kan nytes.

(ANB)