(Siste)

Julepyntede hus med utelys på tak og vegger er blitt et vanlig syn i desember. Lyspynten setter også sitt preg på balkonger i sameier og borettslag.

Men hva gjør du hvis julestemningen hos naboen tar helt overhånd? Går det an å klage på overdreven lysbruk?

– Det finnes ingen lover og ordensregler som handler konkret om dette med julelys. Men eierseksjonsloven og borettslagsloven har generelle regler som sier at boligen ikke må brukes på en slik måte at det er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat Henning Lauridsen i Norske Boligbyggelags Landsforbund, NBBL.

Og blinkende lys dag og natt i fem-seks uker kan være urimelig hvis man bor tett på hverandre, mener han.

– Det beste er å snakke med naboen direkte. Da kan du for eksempel få til en ordning der lysene slokkes ved 23-tiden om kvelden når folk skal legge seg, sier advokaten.

– Fungerer ikke det, bør du gå til styreleder i borettslaget og legge fram saken. De må kunne påpeke pynting som er til ulempe for naboer og finne en ordning.

Bor du i privat enebolig, er det mye vanskeligere å få medhold i klager på naboens julelys.

Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må ha noe eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen.

– Men det skal mye til før den paragrafen kan anvendes på julelys. Det er tettheten til naboene som teller. Med god plass mellom husene skal det godt gjøres å få medhold i en klage på at julelysene på naboeiendommen er sjenerende, avslutter Lauridsen. (ANB)