Bilmerkene med de mest aggressive sjåførene

Eierne av Mini, BMW og Lexus er de som kjører med minst flyt, det viser tall fra Sparebank 1 Forsikring.

Eierne av Mini, BMW og Lexus er de som kjører med minst flyt, det viser tall fra Sparebank 1 Forsikring.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ny teknologi gir unikt innblikk.

DEL

Såkalt smart bilforsikring er en av de store trendene innen forsikringsbransjen akkurat nå. Ved å måle kjøreadferd kan forsikringsbransjen premiere de som kjører defensivt og med mest flyt, samtidig som de mener dette generelt vil påvirke kjøreadferden i positiv retning.

Rent konkret gjøres dette ved at en smartplugg koblet til diagnoseporten i i bilen. Denne logger kjøreadferden og sender informasjonen til forsikringsselskapet.

(Se tabell over bilmerkene nederst i denne saken)

LES OGSÅ: SSB: Modum er mer sentralt enn Ringerike 

Måler G-krefter

Sparebank 1 Forsikring har drevet med dette siden påsketider. Over 4.000 kunder har tatt i bruk løsningen. Og nå begynner selskapet også ha representative data for disse.

– Kundene som velger Smart bilforsikring får en ekstra bonus på 5 prosent i utgangspunktet. Hvis de kjører med god flyt kan de øke denne til 15 prosent, forteller Svein Skovly som er leder for innovasjon i Sparebank 1 Forsikring.

Systemet måler G-krefter, både i form av akselerasjon, brems – og sving/krengning. Høy fart går i utgangspunktet ikke utover kjørescoren.

Mini-eierne skiller seg ut som de som kjører med minst flyt. Dette er nye Countryman som også kommer som ladbar hybrid.

Mini-eierne skiller seg ut som de som kjører med minst flyt. Dette er nye Countryman som også kommer som ladbar hybrid.

Ønsker ikke å overvåke

Også geografisk er det forskjeller. Her kommer bileiere fra Nord-Norge og særlig Finnmark best ut. Vestlandet og Østfold er i motsatt ende, mens Oslo ligger rundt midten.

– For oss er det viktig å understreke av vi ikke ønsker å "overvåke" noen. Vi har blant annet ikke GPS i løsningen, vi vet ikke hvor bilen befinner seg, ei heller hvem som kjører. Vi har valgt Tom Tom som leverandør av smartpluggen. De er gode på datasikkerhet og setter personvern høyt. Det vi er ute etter er å utvikle et mest mulig rettferdig system for bilforsikring. Jeg tror dette særlig er gunstig for unge bileiere, som i dag i mange tilfeller kommer dårlig ut, forteller Skovly.

Én av 20 ulykker kan unngås

– Men de er vel også i mange tilfeller overrepresentert på ulykkesstatistikkene?

– Jo, det er riktig, Særlig unge gutter har i gjennomsnitt vesentlig lavere kjørescore enn gjennomsnittet. Men det er også unntak, noen kjører med svært god flyt. Og da blir det feil at de skal straffes fordi andre gjør feil.

Statistikk fra forsikringsselskapene viser at minst én av 20 ulykker kan unngås hvis man kjører med mer flyt.

– Vi har tro på at vår metode er viktig for å få ned antallet ulykker. Det handler om bevissthet, samtidig som kundene vet at de kan spare penger ved å kjøre defensivt. Derfor tror vi også at dette er noe som vil komme for fullt de neste årene, avslutter Skovly.

Artikkeltags