(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Forrige uke skrev Drammens Tidende at kommunedirektøren i Lier, Sikke Næsheim, sendte torsdag ut en oppfordring til kommunens ansatte om å slette mobilapplikasjonene TikTok og Telegram.

Bakgrunnen er at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har vurdert det dit hen at de to appene utgjør en sikkerhetsrisiko. Dermed fraråder de bruk av disse på offentlige tjenestetelefoner.

– NSM vurderer at det medfører høy risiko dersom applikasjonene TikTok eller Telegram installeres på tjenesteenheter som har tilgang til virksomhetens interne digitale infrastruktur eller tjenester. Med tjenesteenhet menes her mobiltelefoner, nettbrett eller personlige datamaskiner som er betalt av arbeidsgiver, står det blant annet på regjeringens nettsider.

Skal ikke være installert

Forrige uke var Drammen kommune på gjerdet med tanke på hvordan de skulle håndtere situasjonen. Tirsdag kom imidlertid avgjørelsen: Drammen kommune har nå bestemt at TikTok og Telefram blir blokkert på kommunens datamaskiner. I tillegg skal ikke appene være installert på tjenestetelefoner og nettbrett som brukes av ansatte og politikere i kommunen. Dette skriver kommunen i en pressemelding.

Kommunen melder også at brukere som bruker sine private enheter for å få tilgang på jobbmail etc., anmodes om å avinstallere TikTok og Telegram, alternativt fjerne tilgangen til kommunale systemer.

Det startes et arbeid med å finne en permanent løsning på bruk av private enheter, meldes det.

Saken oppdateres.