(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Alle nødetatene ble sendt til stedet da alarmen gikk rett før kl. 13. Politiet stengte av området rundt fabrikken i Holmestrandveien, som går mellom Rundtom og Kobbervikdalen.

– Det er en gasslekkasje. Vi samarbeider med nødetatene for å finne årsaken, uttalte informasjonssjef Kjersti Johannessen i Mills ved 13.30-tiden.

Det viste seg at det dreide seg om klorgass

Klorgass

  • Klorgass brukes mye i industrien, blant annet i plastproduksjon.
  • Gassen er gulgrønn av farge og har en stikkende, karakteristisk lukt.
  • Innånding av klorgass i lave konsentrasjoner kan irritere slimhinner. Da kan du få symptomer som rennende og sviende nese og øyne, og hoste.
  • Klorgass i høye konsentrasjoner kan gi alvorlige symptomer som kraftig hoste, pustebesvær og i verste fall pustestans. Lege eller sykehusinnleggelse kan bli nødvendig.

KILDE: Helsenorge.no

Evakuerte medarbeidere

Alle medarbeidere ble raskt evakuert ut av lokalet.

– Folk som jobber på stedet er evakuert. Noen ansatte blir tilsett av helse, opplyste vaktleder Erik Smidsrød-Brennseter i Sør-Øst 110 like etter kl. 13.

Åtte personer ble sendt til sykehus for sjekk.

– Det er ingen ting som tyder på at det er alvorlig, uttalte informasjonssjef Johannessen på et tidlig tidspunkt. Hun var ikke på stedet, men ble løpende oppdatert om situasjonen.

Det ble tatt strenge forholdsregler etter lekkasjen. Elevene på Brandenga skole ble holdt inne på skolen inntil situasjonen var avklart. Og foresatte fikk beskjed via meldingstjenesten Vigilo om at de ikke kunne hente barna.

Elever og ansatte måtte imidlertid ikke holde seg inne lenge, og klokken 13.57 fikk foresatte melding om at barna kunne gå hjem som normalt.

Oppfordret folk til å holde seg inne

Brannvesenet jobbet med å få kontroll over lekkasjen inne i bygget.

– Brannvesenet har folk inne. Vi har kontroll på hvor lekkasjen er og tror de har klart å avslutte den, men er ikke sikre. Det må gjøres målinger, sa operasjonsleder Øyvind Hammervold ved 14.30-tiden.

De var i begynnelsen ikke sikre på hva slags gass det dreide seg om. Brannvesenet gjorde flere tiltak på stedet, og spylte også lokalene i 20 minutter.

Etter lekkasjen oppfordret politiet folk i nabolaget til å holde seg innendørs og lukke vinduer, men halvannen time senere opplyste politiet at det ikke lenger er fare for folk i nabolaget.

– Situasjonen er per nå såpass avklart at anmodningen om å holde seg innendørs og lukkede vindu kan oppheves. Holmestrandveien er fortsatt stengt, men folk i området kan bevege seg som normalt, skrev politiet i en Twitter-melding like etter klokken 14.

LES OGSÅ: Tre med pustevansker etter gasslekkasje

Naboer ikke evakuert

Politiet kunne relativt tidlig si at lekkasjen ikke hadde noen innvirkning på øvrig bebyggelse i området.

Drammen Liftutleie er nærmeste nabo til Mills fabrikker. De ble ikke bedt om å evakuere.

– Vi ser nå at alle de ansatte ved Mills er kommet ut på parkeringsplassen og blir geleidet bort, sier Jack van der Mey.

Han er daglig leder ved Drammen liftutleie og så rett bort på parkeringsplassen.

– Er dere blitt bedt om å evakuere?

– Det virker som om politiet tar det rolig, men vi har ikke fått noen beskjed utover det som står på dt.no, sier han.

LES OGSÅ: Krangel om hundebæsj endte med vold

Leverpostei og salater

Omtrent 50 ansatte var på jobb på fabrikken da lekkasjen ble oppdaget. Ledelsen vet foreløpig ikke årsaken til lekkasjen.

– Vi jobber med å finne ut hva som har skjedd, sier informasjonssjef Johannessen.

På fabrikken produseres det Plantego, Delikat salater og leverpostei. Det skal ikke være skader på bygget.LES OGSÅ: Brandengen skole etter klorgasslekkasje: – Barna kan ikke hentes