I disse dager pågår det innledende nominasjonsarbeidet med tanke på hvilke kandidater som skal stå på valglistene ved stortingsvalget neste høst. Vikersund-mannen Morten Wold (53) blir ikke en av dem.

– Det har vært en fantastisk tid, og fortsatt er det drøyt 13 måneder igjen til det er slutt. Jeg er takknemlig for all tillit jeg er blitt vist og alle muligheter partiet har gitt meg, sier Morten Wold. Han skulle egentlig bare være i stortingsgruppa i ett år som kommunikasjonsrådgiver, for å lære partiet bedre å kjenne.

– Drammens Tidende ga meg permisjon til dette høsten 2008, jeg var jo journalist der. Men jeg ble så glad i Stortinget, menneskene der, politikken og alt det førte med seg, at jeg valgte å bli, sier Morten Wold til Bygdeposten.

Jobbet tett med Siv

Han jobbet tett på partileder Siv Jensen, fulgte henne på reiser og møter. Han bidro med sin presseerfaring overfor parti og representanter, ga råd og håndterte vanskelige saker. Og da Buskerud Frp skulle nominere forut for valget i 2013, fikk han spørsmålet: «Kan du tenke deg å være blant listetoppene?»

– Jeg ble veldig overrasket. Det var aldri i mine tanker. Men jeg tenkte på det, og sa ja. Vi gjorde et godt valg, jeg ble innvalgt fra andreplass på listen, minnes han.

I 2017 toppet han listen og ble gjenvalgt for fire nye år.

Helsepolitikk

Morten Wold markerte seg raskt som helsepolitiker. Sammen med Kristin Ørmen Johnsen (H) fra Drammen var han en av pådriverne til at det endelig lyktes å få vedtatt bygging av nytt sykehus på Brakerøya i Drammen.

– Vår største politiske seier. Etter 30 års ørkenvandring klarte vi det. Det hadde aldri gått uten Kristin, helseminister Bent Høie, meg og flere andre, sier han ubeskjedent.

Nå er byggingen i gang, og sykehuset skal åpnes i 2024.

– Deretter kommer Ringeriksbanen og E16. Det er den andre store saken sett med Buskerud-øyne. Når det er realisert, blir det en annen tid og en rivende utvikling i ringeriksområdet, også mot Modum. Tenk om vi får til en ringbane fra Sandvika til Hønefoss, så via Modum, Hokksund, Drammen. Det vil skape uante muligheter for framtiden, sier Wold.

Vikersundbakken

Dessuten gleder han seg over å ha fått sitt hjertebarn, Vikersundbakken, inn med millioner i driftsstøtte over statsbudsjettet. På de to seineste årene har det gått fra null til tre millioner kroner i året.

– Fantastisk moro, og realisert i godt samarbeid med tidligere kulturminister Trine Skei Grande (V), Kristin Ørmen Johnsen (H) og Martin Kolberg (Ap), forteller han.

Velger å tenke på framtiden

Når han har sin siste arbeidsdag på Stortinget neste år har han blitt 54 år og det er naturlig å tenke på at man fortsatt har mange år igjen i arbeidslivet.

– Skal jeg gjøre noe annet, må jeg gjøre det nå. Jeg har 20 års medieerfaring, har ledet et verdensmesterskap i skiflyging som generalsekretær og vil i 2021 ha 13 års erfaring fra den norske politikkens Champions League. Jeg antar at min bakgrunn er relevant og at det finnes jobbmuligheter innen politikk, samfunn, organisasjonsliv, kommunikasjonsbyråer. Så se gjerne på dette intervjuet som en åpen jobbsøknad, sier han med et smil.

Tett program og mange inntrykk

Selv om det er 13 måneder til han «stempler ut» fra Løvebakken, blir et slikt intervju også å kaste hyppige blikk i bakspeilet, ikke minst om alle menneskene som han har møtt – møter som både har satt varige spor og minner man kan ta med seg videre.

– Hva har du opplevd i disse årene?

– Utrolig mye i møte med mange flotte mennesker. Den vanlige velger, bedrifter, gründere, helsevesenets folk, folk i dyp konflikt med barnevernet. Politikere fra hele Europa, reiser verden rundt, statsoverhoder, kongelige- og konfirmasjonen til landets kommende dronning. Som visepresident i Stortinget er jeg også med i det aller innerste, og det har vært og er en ære å ha plass der, lede møtene i stortingssalen og representere Stortinget ved offisielle anledninger, forteller han.

Engasjement for Europa

Kort tid etter at Wold ble innvalgt i 2013, valgte Stortinget ham som fast representant i Europarådets parlamentarikerforsamling, med hovedsete i Strasbourg i Frankrike. Rådet består av 47 medlemsland som representerer 870 millioner mennesker og deres rettigheter i møtet med den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

– Det er et spennende arbeid. Menneskerettighetene er under press flere steder. Det å jobbe med politikere fra 46 andre land gjør at du må være våken, skjerpet og observant. Det har blitt flere valgobservasjoner i andre land, men den mest krevende situasjonen har vært Russlands annektering av Krim og deres anspente forhold til Ukraina, sier Wold.

Han vet godt hva han snakker om siden han også har vært nestleder i Europarådets komité for juridiske saker og menneskerettigheter og nå sitter i overvåkningskomiteen som monitorerer menneskerettsforholdene i alle de 47 medlemslandene.

Lokal kjendis

I Modum har Morten Wold vært en lokal kjendis siden tenårene. Leder av Unge Høyre, innvalgt i kommunestyret som 20-åring for Høyre, journalist i Bygdeposten, Fremtiden, Se og Hør og Drammens Tidende, aktiv i fotball, håndball, med i skiflygingen i Vikersund – og nå medlem av kommunestyret i sin fjerde periode.

– Er moingene opptatt av ditt virke på Stortinget?

– Ja, jeg får mange henvendelser på telefon, e-post og i sosiale medier. Og ikke minst i møtet med mennesker i gata, på butikken, i hverdagssituasjoner. Ikke alle stemmer på Frp, men de synes det er bra at en moing sitter på Stortinget. De aller, aller fleste er veldig hyggelige, men jeg har også fått sjikanerende brev og henvendelser – og til og med trusler. Det er trist, men dessverre ikke uvanlig i dag.

– Du er glad i Modum og reklamerer gjerne for bygda di i sosiale medier?

– Jeg er moing. Og jeg er veldig glad i Modum. Det er en flott kommune å bo i. Mitt hjerte vil alltid være her.


Morten Wold

  • Navn: Morten Wold (Frp)
  • Alder: 53 år
  • Bosted: Vikersund
  • Yrke: Stortingsrepresentant 2013-2021
  • Annet: Stortingets andre visepresident, vært medlem av helse- og omsorgskomiteen, familie- og kulturkomiteen og nå utenriks- og forsvarskomiteen, samt medlem av Europarådets parlamentarikerforsamling 2014-2021.