Gå til sidens hovedinnhold

Aprilsnarr i oktober

Artikkelen er over 1 år gammel

Debatt

«Sigdal Aktiv jobber i disse dager med å lage en via ferrata i Andersnatten. Det får deler av fjellklatrermiljøet il å reagere kraftig.»

Ja, jeg håper at det er flere enn fjellklatrermiljøet som reagerer kraftig på dette ville forslaget. Er dere klar over at dette fjellet har en nesten mytisk stilling i norsk reiselivssammenheng?

For 125 år siden til sommeren, kom familien Kittelsen til Sigdal. Utallige tegninger og malerier med Andersnatten som motiv ble tryllet fram fra Theodor Kittelsens hånd. Kunstnere og vanlige folk i alle aldre kommer fra hele Norge, hele Skandinavia og lenger vekk også, nettopp for å beskue den merkelige fjellformasjonen Kittelsen gjorde så velkjent.

Selv har jeg åtte års fartstid som omviser på Kittelsens hjem, Lauvlia, ved Soneren, så jeg vet hva jeg snakker om. Folk lar seg henrive av den magiske utsikten mot Andersnatten fra Lauvlia. Når Soneren ligger stille, kan man sågar se en kopi i vannet også. Dette utsynet vil altså Sigdals egne innbyggere forkludre. Jeg kaller det visuell forsøpling. En av begrunnelsene er at både voksne og barn skal kunne komme seg opp på toppen. Det har de kunnet gjøre tidligere også, med gode stier fra baksiden. Utallige er de gjestene fra Lauvlia jeg har henvist og forklart veien opp til utsiktspunktet, og de har kommet lykkelige tilbake.

Hva tenker dere i Sigdal egentlig? Hebbes Racing har dere kneblet, fordi noen naboer er plaget av støy. Hvor ofte er det? Selv bor jeg en kilometer fra E18, og den bråker dag og natt, hver eneste dag. En stige utenpå Andersnatten vil være der hele tiden. Videre i avisinnlegget står det: «…Og i Norge er vi veldig stolte av alt som er urørt.»

La Andersnatten forbli urørt. Det tror jeg dere er best tjent med i det lange løp. Turistene er gode å ha for bygda, hele året. Kittelsen er udødelig, og han fortjener ikke at hans landskap forkludres og forsøples slik dere ønsker det nå.

LES OGSÅ: Bygger via ferrata på Andersnatten – fjellklatrere raser

Kommentarer til denne saken