I et gjennomregulert samfunn som det norske – med lover, regler, forskrifter og rundskriv nok til å mette et helt byråkrati – er det likevel smutthull! Har man ikke klare kjøreregler – og aller helst lover – også når det gjelder grilling, kan du i verste fall ende opp med laks på grillen!!!!

For å unngå krig ved matbordet, ekteskapelig murring med påfølgende surmuling og dårlig stemning, bør grillovens første paragraf lyde omtrent slik: Aldri grilling uten pølser. Selv om det skal grilles laks, koteletter, biffer eller andre kjøttprodukter må det alltid grilles pølser i tillegg. Med pølser menes standard grillpølser, bratwurst og/eller baconpølser med eller uten ost. Loven gjelder uansett om det grilles med kull, gass eller strøm. Ved overtredelse av paragraf én kan innkjøpsansvarlig ilegges fratrekk i verdifastsettelsen av fellesbo ved skilsmisse eller samlivsbrudd.

En slik lov ville ryddet opp i mye og ført til harmoni når flua surrer dovent, det er sol og grillmesteren gir full gass. Problemet er ofte ikke grillmesteren. Det er innkjøpsavdelingen i husstanden som må bære hovedansvaret for at det som skulle bli et herlig grillmåltid, endte opp i borgerkrigslignende tilstander. Vi snakker stillhet, isolasjon, ubegrunnede beskyldninger og til slutt soving på sofa.

Innkjøpsansvarlig i husstanden jeg tilhører har for lengst lært seg ordlyden i grilloven. Det betyr at uansett hva som skal grilles følges det alltid opp med: to eller tre pølser til deg? Det er sånt som kalles ekte kjærlighet. Ord blir overflødige.

Paragraf to må inneholde noe om hva som er adekvat drikke til grillmat. Og her er vi inne på en personlig refleksjon jeg har hatt mer enn én gang i kassakøen på butikken. Jeg ser folk kjøpe grillmat, men ikke øl! Skal man gjøre dem oppmerksom på at de har glemt noe vesentlig eller la være? Fram til nå har jeg latt være, men tanken på hvordan livet deres blir når de kommer hjem og oppdager at de har glemt øl, har forfulgt meg helt til mitt eget kjølerom. Også her har innkjøpsansvarlig hos oss lest og forstått loven. Er man så heldig å finne en kvinne som unner mannen pølser på grillen og øl i glasset kan ingen ønske seg noe mer.