OSLO: Det var i programmet Matkontrollen at den store bommerten skjedde.

De ville kåre Norges beste pils, og lot deltakerne smake på ti forskjellige norske ølsorter. Jørn Hoel og drammenseren Håvard Lilleheie var invitert, og de fikk være med på en blindtest. Det gikk ikke dette så bra, opplyser TV2 som står bak programmet.

– Det er det ølet jeg er vokst opp med. Det er en identitetsgreie. Hvis jeg tror at Mack er Aass er det ikke greit. Da kommer jeg til å ta tid til å riste av meg tror jeg.

– For meg er Aass det norske ur-ølet, sa Lilleheie ifølge TV2 før testingen.

– Det er ikke bare lettdrikkelighet. Aass har også ekte pils-smak der.

LES OGSÅ: Barnesete trekkes fra markedet på grunn av mulig sikkerhetsproblem

– Ellers er det skammen

– Enten så går jeg ut herfra med en OK-følelse, ja, selvfølgelig skulle bare mangle, ellers er det skammen. Så klart hvis jeg ryker. Vet ikke om jeg kan reise hjem.

På spørsmål om hvorfor han tror Aass er best:

– Når det kommer til Aass og grunnen til at man liker det er en kombinasjon av selvfølgelig tilhørighet, en del av byen, du kjenner lukta når de brygger, det er noe man har et positivt forhold til, også tror jeg også at det er genuint sett ekte pils, en god pils.

Men Håvard klarte ikke denne testen. Han trodde Ringnes var Aass. 

Det ble foretatt en smakstest av de ti mest solgte norske pilsnerne: Pokal, Ringnes Pils, Hansa Pils, Aass, Dahls, Mack, CB, Grans Bare, Nordlandspils og Seidel. Faktisk er 60 prosent av ølet som drikkes i Norge norsk!

LES OGSÅ: Biler ble evakuert fra Bragernestunnelen

Hoel bommet også

Bedre gikk det heller ikke for «smakskollega» Jørn Hoel som er fra Tromsø, og hevder han har Mack-gener.

– Jeg har vokst opp med Mack-øl. Jeg tror det ligger i genene, lukten, den følelsen. Altså, bare det å se etiketten – får liksom hjemlengsel på en måte. Også husker jeg veldig mange episoder da jeg var liten, faren min som hadde en kasse øl og den klirringen, etiketten og den lukta av øl, det er smittsomt.

– Jeg drikker Mack-øl på julaften. Da kan jeg gå over vann og hav for å få tak i Mack-øl.

– Hvis jeg ikke klarer det her, så tør jeg ikke å reise hjem til Tromsø igjen. Da tror jeg at jeg reiser til Harstad neste gang, sier Hoel, som heller ikke klarte denne testen.

Han trodde Nordlandspils var Mack-øl!

NB! Episoden med kåring av Norges beste pils ble sendt på Matkroken TV2 torsdag kveld klokken 20.00.

LES OGSÅ: Pass på, nå er det glatt