Å tenke på glasuren før kaka er bakt

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Seinest klokken 16 i morgen, fredag får vi vite hvor Senterpartiet, KrF og Venstre tar veien politisk i Modum. Etter valget på mandag har det blitt bedrevet sonderinger – en slags lovering i det politiske landskapet. Spenningen er stor nå på begge sider av sentrum. Hva som diskuteres bak lukkede dører internt i partiene må gudene vite. Men litt vet vi.

Vi vet blant annet at i et møte med Arbeiderpartiet i går, ble Senterpartiet, Venstre og KrF meget fornemme og brakte på banen noen temaer som i hvert fall ikke Arbeiderpartiet så komme. I stedet for å løfte fram politiske saker som eldreomsorg, skole, «hullet» i veien, jernbane og riksvei - ville sentrum diskutere kultur. Det vil si ikke – ikke kulturskolen eller prisen på kinobilletten, men møtekultur.

Det er spesielt når etikette, tiltaleform og dresskoder i kommunestyret, er noe av det første som bringes til torgs i sonderingene om et mulig samarbeid. Nå har riktignok Senterpartiet og KrF allerede tidlig i valgkampen signalisert at de ønsker å gjennomføre en tillitsreform i kommunen – noe som skal gjennomsyre hele organisasjonen - Heri Opptattdet politiske liv. Å oppgradere kommunestyrets betydning er viktig. Det ER kommunens øverste organ. Og det ER en ære å få sitte der. Det BØR møtene bære preg av.

Men det ER ikke en sak som bør være avgjørende for hvilken side man velger i politikken. Dette handler først og fremst om møteledelse og et felles reglement. Det er vi sikre på at alle vil følge uansett hvilket politisk ståsted den enkelte representant har.

Sett utenfra blir dette litt som å mikse sammen glasuren før kaken er bakt.

Møter i kommunestyret i Modum er hverken bedre eller verre enn i andre kommuner vi kan sammenligne oss med. Det betyr slett ikke at det ikke er rom for forbedringer. Det får de helt sikkert til også. Så vidt vi forstår har det kommet noen for øre at enkelte innlegg har blitt møtt med en viss munterhet blant noen som har sett kommunestyremøtene på TV Modum. TV er avslørende på mange måter, der ikke helt velformulerte setninger og sauseflekkene på slipset lett blir synlige.

Når det gjelder profesjonalitet foran kamera, pertentlig opptreden og press i buksa er det sett fra pressebordet ikke godt å se at det er vesentlige forskjeller mellom partiene eller representantene. Det er kanskje greit å ta på en ren skjorte, ta en tur innom dusjen og opptre med vanlig folkeskikk når det er kommunestyremøte. Og hvis noen ikke synes det, bør de kanskje diskret få beskjed om det. Ellers handler selvsagt mye om møteledelse. Det har vi en ordfører til. Det ligger i selve ordet; å føre ordet og sørge for at man holder seg innenfor rammen av det akseptable.

Hvordan dette ender vet vi ikke. Det er sikkert gode argumenter å se både til høyre og venstre i det politiske landskapet. Om samtale på blå side har hatt samme tema vet vi ikke. Uansett: vi får håpe at de har fått de svarene de trenger for å velge det de mener er riktig, selv om vi synes innfallsvinkelen til disse samtalene er noe merkelige.

Men vi må altså ikke glemme at de som sitter i kommunestyret er helt vanlige mennesker, som lett kan føle det beklemmende hvis de skal omgi seg med en aura som ikke er deres egen. Nå er det urettferdig å sammenligne et kommunestyre i Modum med ordvekslingen som foregår i det britiske parlamentet – i hvert fall nå midt oppe i Brexit-krisen. Men det er noe befriende folkelig over debatten der - når de buer og raljerer med stiff upper lip. Der i gården kan de også skjelle hverandre ut etter alle kunstens regler. Nå er ikke det noe å hige etter, men vi må passe oss for at et kommestyremøte ikke blir så polert og kjedelig at representantene faller i søvn. Snorking langs benkeradene er heller ikke god takt og tone.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken