I 18 varmegrader og strålende sol marsjerte det årlige barnetoget i Oslo inn på slottsplassen foran slottet tirsdag formiddag.

Hele kongehuset stilte tradisjon tro opp på slottsbalkongen klokken 10.30 for å vinke til barna og folket som har møtt opp for å feire nasjonaldagen.

Rekordlangt barnetog

Rundt 60.000 barn fra 119 skoler fylte hovedstadens gater med sang, korpsmusikk, faner, flagg og hurrarop. Det er ifølge Aftenposten det høyeste antallet skoler som noen gang har deltatt.

I toget går det to flere skoler enn da Norge feiret tohundreårsjubileet for den norske grunnloven i 2014.

Tåsen skole var i år den heldige barneskolen som fikk æren av å veive flagget først i toget, bak Forsvarets stabsmusikk, Oslos ordfører Marianne Borgen og flere fra byens politiske ledelse.

Det rekordlange barnetoget begynte sin ferd på ulike steder i hovedstaden, for så å gå forbi Stortinget og opp Karl Johans gate. Slottet er høydepunktet på den tre timer lange marsjen, som avsluttes på Rådhusplassen i 13-tiden.

Lang tradisjon

Kongefamiliens hilsen til barnetoget er en 110 år gammel tradisjon som ble innstiftet av kong Haakon i 1906.

Prinsesse Ingrid Alexandra er nå femte generasjon som går inn i den lange tradisjonen med å ta imot barnetoget fra slottsbalkongen.

Det aller første barnetoget besto kun av gutter og passert slottet allerede i 1870, hvor de stoppet og sang Kongesangen foran slottsbalkongen. Jentene fikk ikke lov til å gå i barnetog før i 1889.