Kristian Reistad Fredriksen (t.v.) og Ellen Bjertnes er store forhåndsfavoritter til å ta allroundgullet på hjemmebane på Furumo til helgen, mens Martin Bjertnes er outsider til å ta bronse. Foto: Arne Tvervaag (ARKIVFOTO)

Lokale gullhåp

Her er tre skøytehåp som skal kjempe om NM-medaljer på hjemmebane.
Torunn Bratvold
Torunn Bratvold Profil E-post
Publisert 02.02.2012 kl 08:25 Oppdatert 02.02.2012 kl 10:54

Tips en venn på e-post:Til helgen går junior-NM på skøyter av stabelen på Furumo i Geithus. Det kan bli en fest for lokale løpere.

Ellen Bjertnes (17) og Kristian Reistad Fredriksen (18), som for øvrig er søskenbarn, er store favoritter til sammenlagt-gullet på hjemmebane, mens Martin Bjertnes (18) er outsider til bronsen.

– Ellen har ikke hatt konkurranse i vinter i allround. Dessuten vitner den sterke 7. plassen på 1000 meter i juniorverdenscupen sist helg mot eldre konkurrenter, at hun er i form, sier trener Jack Stillerud.

Står over

På guttesida har Norge den sterkeste juniorklassen noensinne, og de tre beste gjorde allerede i fjor storeslem i junior-VM ved å tapetsere pallen.

Gullvinner fra junior-VM, Sverre Lunde Pedersen, står over mesterskapet i Geithus og prioriterer forberedelser til verdenscup og VM. Derfor seiler hjemmehåpet Kristian Reistad Fredriksen, bronse i junior-VM, opp som soleklar favoritt.

Kampen om bronsen vil trolig stå mellom Martin Bjertnes (årets juniormester i sprint sammen med lillesøster Ellen) og Håvard Holmefjord Lortensen (sølv i junior-VM) fra Fana.

– Med en god 500 og 1500 meter er sjansene store. Martin har hatt en veldig fin framgang på alle distansene denne sesongen, sier Stillerud. Geithus er største klubb i juniormesterskapet med fem utøvere fra klubben.

De to andre er Silje Borgersen fra Krokstadelva og Kenneth Lund Håvardsrud fra Kongsberg.

Kulde

Leder Arne Borgersen i Geithus ILs skøytegruppe og hans 60 funksjonærer krysser fingrene for at værmeldingen for helgen ikke skal slå inn. Det meldes ned mot 20 kuldegrader.

– Den anbefalte kuldegrenser er minus 20, men det er overdommeren fra Norges Skøyteforbund som tar en avgjørelse om utøverne får starte eller ikke, sier Borgersen.

En slik avgjørelse vil ikke bli tatt før gradestokken er sjekket på konkurransedagen.

– Vi får ikke gjort annet enn å håpe at værmelderne tar feil, sier Borgersen som også forteller at arrangementet er i rute.

Donald Duck-drakt

Før mesterskapet starter lørdag formiddag, stiller de tidligere storløperne Atle Vårvik og Nils Einar Aas til duell på 500 meter.

– Vårvik stiller i den ekstremt aerodynamiske "Donald Duck-drakta" som ble laget på 90-tallet, mens Aas kommer til å representere den litt eldre skøytehistorien med en 60-talls ulltrikot, opplyser Borgersen.

Det stiller til sammen 53 juniorer til start på Furumo. De 21 uttatte jentene skal gå 500 og 1500 meter lørdag og 1000 og 3000 søndag, mens gutta, som teller 32 i tallet, går 500 og 3000 meter lørdag og 1500 og 5000 søndag.

På forsiden nå


Midtdelere i Langerudbakken

Fra tre til to felt

Fysiske midtdelere i Langerudbakken på riksvei 35 og innsnevring til to felt ved avkjøring til Kolbrækveien. Det er planen til veivesenet.

Frp ber Europarådet om Krekar-hjelp

Strasbourg (NTB): Fremskrittspartiet har koblet inn Europarådet for å finne svar på hvordan land som Norge kan hanskes med personer som mulla Krekar.

Mathilde misbrukt i slankereklame i USA

Da en mann ringte Mathilde Thafvelin for å høre om hun var fornøyd med slankemiddelet hun reklamerte for, skjønte hun at noe var galt.

– En spennende tanke, men...

Åmot IF vil gjerne bidra til en positiv utvikling i Åmot sentrum, men tar gjerne imot andre forslag til skolebeliggenhet.