Kapital med kritisk søkelys på VBC:

– Kjøper eiendom for nødhjelpspenger

ØVRE EIKER: Bladet Kapital har gått Visjon Bibel Center (VBC) etter i sømmene, og skriver blant annet at stiftelsen bruker innsamlede nødhjelps-penger til å investere i eiendom.

Publisert 03.08.2005 kl 16:59 Oppdatert 03.08.2005 kl 16:59

Tips en venn på e-post:

Bygdeposten har den siste uken skrevet om det anstrengte forholdet mellom VBC, som holder til på tidligere Åsgård i Hokksund, og flere av de nærmeste naboene. Konflikten handler blant annet om det naboene oppfatter som forstyrrende «støy og bråk», og om påstått, ulovlig campingvirksomhet.

Forholdene i Øvre Eiker representerer imidlertid ikke det første tilfellet av at medias søkelys rettes mot VBC og styreformann Jan Hanvold. Finansbladet Kapital skrev i 2004 og 2005 flere artikler om de økonomiske forholdene knyttet til stiftelsen.

Nødhjelp og eiendom

17. ferbruar i år skrev Kapital følgende::

«Predikant Jan Hanvold finansierer TV-lokaler med midler fra nødhjelpsstiftelse: Stiftelsen VBC, med Jan Hanvold i spissen, brukte fem av seks innsamlede nødhjelpsmillioner til eiendom i 2003. Nå har de nettopp svidd av 6,5 millioner på nye lokaler til TV Visjon Norge.»

Det er ikke første gang Kapital omtaler Jan Hanvold og hans menighet. 16. desember i fjor kunne man lese:

«Predikant Jan Hanvold er på farten igjen som pengeinnsamler i VBC: Etter konkursene i Ny Visjon, konkurskarantene, personlig konkurs, fengselsstraff og en rekke mer eller mindre tvilsomme innsamlingsaksjoner: Nå er det VBC Nødhjelp som åpner finansdørene for predikant Jan Hanvold.»

I artikkelen omtaler også Kapital en 80 år gammel kvinne som skal ha tatt opp et lån på sin leilighet, på 100 000 kroner, for å donere pengene til TV Visjon, som eies av Visjon Bibel Center. Det er kvinnens datter som skal ha kontaktet Kapital med sin bekymring over pengemaset fra TV-kanalen.

Ikke redegjort

Kaptial stiller i artikkelen spørsmål om hvor pengene som tilfaller fattige barn, gjemmer seg i regnskapene til Visjon Bibel Center. Bladet skriver:

«Stiftelsen fikk drøyt fem millioner i tilskudd og gaver i 2003, og hadde salgsinntekter i omtrent samme størrelsesorden. Likevel er det ikke mulig å avlese en eneste pengegave i regnskapet. Lettere er det å avlese at de har brukt seks millioner på eiendom.»

Kapital stiller også spørsmål til at det i 2002 er tatt ut 1,9 millioner kroner fra stiftelsen uten at det er redegjort for i årsregnskapet eller i en note til regnskapet.

– Dette regnskapet er i beste fall lite opplysende. Normalt skal utdelinger fra stiftelser rapporteres over resultatregnskapet. Det ideelle er å følge bestemmelsen i den tidligere stiftelsesloven om at legatporsjoner eller ytelser fra offentlige stiftelser skal spesifiseres i noter til regnskapet.

– Stiftelser er jo i utgangspunktet en virksomhet som gir kapital til et øremerket godt formål, og det ivaretas nettop med kravet om noteopplysning, sier statsautorisert revisor Knut Østbye til Kapital.

I hardt vær før

Kapital skriver også:

«På 80-tallet var Jan Hanvold drivkraft og åndelig leder av stiftelsen Ny Visjon i Drøbak... Hanvold uttalte at de skulle «snu opp ned på Norge og Europa, Økonomisk og Moralsk». Det eneste han snudde opp ned på var sin egen tilværelse. I 1989 gikk alt galt, selskapsnettet han hadde opprettet kollapset, konkurs fulgte konkurs, og kravene mot selskapene var på rundt 45 millioner. Hanvold ble slått personlig konkurs, ilagt konkurskarantene, og i 1992 dømt til 120 dagers fengsel, derav 45 dager ubetinget.»

Ingen kommentar

Bygdeposten ringte Jan Hanvold i går for å få hans kommentar til artiklene i bladet Kapital.

Hanvold ønsket ikke å kommentere hva Kapital har skrevet om ham og Visjon Bibel Center.

På forsiden nå


...

Krasjet i fjellveggen

En 28 år gammel mann er sendt til legevakt etter at lastebilen han kjørte krasjet i fjellveggen på riksvei 35 ved Eikern i Øvre Eiker tirsdag kveld.

...

Martha (92) må flytte ut før jul

Modum kommune vet ikke når bofellesskapet ved Modumheimen skal rives, men beboerne må likevel flytte før jul.

...

Truet barnevernet med mer kritikk

Stortingsrepresentant og lokalpolitiker Morten Wold (Frp) varslet bråk dersom barnevernet i Modum anket en dom som tilkjente en mor ukentlig samvær med sitt barn.

...

– Overraskende skatteutspill

Leder i Modum Ap, Ståle Versland kjente ikke til at partikollega og ordfører Terje Bråthen vil ha eiendomsskatt.